Hírek

„KÖDLOVAGBÓL” AZ IRODALOMHOZ MEGTÉRT TÉKOZLÓ FIÚ

2021. október 03.

Életében a véletleneknek hangsúlyos szerepe volt – árulta el az író. 1969-ben, a viszonylagos enyhülés időszakában jelent meg első novellája a Naponta más című kötetben, ezután hívták be a Magvetőhöz, hogy szeretnék kiadni a műveit. „Hazasiettem és elkezdtem írni egy kötetnyi novellát” – mondta, így lett író, A svéd királlyal, bár sokáig küzdött ellene, az élet mindig efelé tolta.

Az író Cseh Tamással való első találkozását is felidézte az esten, a zenész azt hitte besúgó, hiszen korábban többször igyekezték beszervezni, csak azután enyhült aggodalma, miután meglobogtatta előtte dalszövegét. Két évig élt együtt a legendás alkotópáros, ez idő alatt közel hatvan dalszövege látott napvilágot, miközben felkérésre papírra vetette első – saját bevallása szerint kudarcos – drámáját és forgatókönyvét is.

Mint mondta, az utóbbi időben érdekes tapasztalat volt idegen szemmel újraolvasni az összes rövidprózáját, lehetőséget adott arra, hogy újra és újra átértelmezze a múltja egy részét, idén jelent meg ugyanis az Azóta is élek című novelláskötete, amiben közel ötven évnyi termését adta közre.

Jelenleg a nagysikerű Magyar Copperfield című önéletrajzi regényének folytatásán dolgozik – árulta el, amelyben pályakezdésének történetét írja meg.