Hírek

KÖNYVUTCÁBA KÉNE MENNI! HAMAROSAN ITT A DEBRECENI ÜNNEPI KÖNYVHÉT!

2022. június 02.

Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint kilenc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel. Az első Ünnepi Könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére tartották meg 1929-ben. A szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek - az élő szó, az ének, a zene és a tánc - szépségével színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék. Debrecen régóta részt vállal e nemes tradíció ápolásában. A Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az Egyetem városában az Ünnepi Könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike.

Nagyon fontos művelődési és lélektani szerepe van: az olvasók évről évre várják, készülnek az írókkal való személyes találkozásra.  Alapítása óta csak kétszer maradt el: 1957-ben és 2020-ban. Tavaly szokatlan időpontban, szeptember elején kellett megtartanunk. Az ideit tehát az is nevezetessé teszi, hogy a pandémia okozta kényszerű szünet után ismét a hagyományos rendben, személyes jelenléttel és közösségi formában rendezhetjük meg.

A 2022-es Debreceni Ünnepi Könyvhét díszvendége Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő, író és műfordító, aki szülővárosához, Debrecenhez, annak tereihez és szellemiségéhez mindig hűen ragaszkodott. A Bem téren nőtt fel, s az Eötvös utcán volt kisiskolás, a városnak éppen abban a cívis – és úgy tűnik: költőket érlelő - szegletében nevelkedett tehát, ahol majd’ negyven évvel később Térey János is. Költői pályájának első egyengetője a legendás Kiss Tamás volt: középiskolásként debütált az Alföld 1955/1-2-es számában. Forradalmi verseiért az ifjú költőt egy év börtönre ítélték, s szabadulása után nem folytathatta egyetemi tanulmányait. Állást, megélhetést, publikációs lehetőséget keresve Budapestre költözött, ahol tehetségét felismerve Nagy László és Juhász Ferenc mentorálta. Első verseskönyve, Füvek példája címmel 1963-ban jelent meg, gyűjteményes kötete 1992-ben és 2006-ban. Világ, világom címmel 2011-ben adta ki memoárját, melyben részletesen megemlékezik a debreceni évekről. Fordított a kirgiz, a kazak, az ujgur, a baskír és a mongol népköltészetből.

A Könyvhét díszvendégével Debrecen-képéről, Arany Jánosról és Nagy Lászlóról, kedves időtöltéséről: a fafaragásról, a fém- és bőrmegmunkálásról fogunk beszélgetni, valamint a tőserdei „őszikékről” és arról, hogy úgy kell-e verset írni, hogy egyetlen fölösleges szó se legyen benne. 

Az idén is a Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, az évről-évre kereskedőkkel és vásárlókkal, színpadi fellépőkkel és olvasókkal benépesülő Könyvutcában találhat újra egymásra az irodalom és kíváncsi közönsége. Az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal: mások mellett Kalapos Éva Veronikával, Egressy Zoltánnal, Herczeg Ákossal, Bakó Endrével, Szeles Judittal, Nádori Lídiával és Gyukics Gáborral, de lesz Zenebölcsi, mesefoglalkozás és interaktív játék is.

A Könyvhéten Debrecenben kéne lenni, Könyvutcába kéne menni! A szervezők szeretettel várnak mindenkit nézelődni, a kiadványokba belelapozni, olvasni, mert lehet ugyan könyvek nélkül élni, csak nem érdemes!

PROGRAMOK:

2022.06.08. szerda (nulladik nap)

13.30 Mi van a titkos úton? - interaktív játék a versekkel Nemes Nagy Ágnes emlékére (Olvasóliget)

14.30 Holden Rose: A lapátos fickó - könyvbemutató (színpad)

19.00 A szépíró olvas – irodalmi beszélgetéssorozat Kalapos Éva Veronika íróval Bódi Katalin irodalomtörténész, kritikus beszélget Helyszín: Debreceni Irodalom Háza (Péterfia u. 28.)

2022.06.09. csütörtök 

9:30 Cserkó zenebölcsi Ligetiné Csendom Erikával és Debreceni Hordozós Klub Kiss Anikó hordozási tanácsadóval (Olvasóliget)

10.00 Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák - könyvbemutató (színpad)

10:30: Lehetsz király mesefoglalkozás (Olvasóliget)

14.00 Mi van a titkos úton? – interaktív játék a versekkel Nemes Nagy Ágnes emlékére (Olvasóliget)

15.00 Magyar nyelv és irodalom érettségi 2024-től – Hajas Zsuzsa előadása

16:45-től zenél a Katonazenekar

17.00 Ünnepélyes megnyitó

A Debreceni Ünnepi Könyvhetet megnyitja: Buda Ferenc költő (színpad)

18.00 Pódiumbeszélgetés Buda Ferenccel Beszélgetőtárs: Szirák Péter Helyszín: MODEM (Baltazár Dezső tér 1.) 

2022.06.10. péntek

9.00 Kutyák az irodalomban – papírszínház és kreatív foglalkozás (Olvasóliget)

10.00 Nógrádi Gábor: Alattunk a kincs – könyvbemutató (színpad)

 14.00 Mi van a titkos úton? – interaktív játék a versekkel Nemes Nagy Ágnes emlékére (Olvasóliget)

15.00 Móra László Egy erdélyi kalandor széljegyzetei – könyvbemutató (színpad)

16:15: Abszolút kalandok az interaktív könyvek világában Bojti Anna író és társasjáték-tervezővel (Olvasóliget) 

16.30 55XAdy Grela Alexandrával és Kónya Ábellel, a kötet illusztrátorával és a könyv tervezőjével dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese beszélget (színpad)

17.15 American Corner – angol nyelvű társasjáték (Olvasóliget)

17.30 Herczeg Ákos: Visszatérés a nyelvbe – könyvbemutató (színpad)

18.00 Bakó Endre Színe és fonákja című könyvének bemutatója. A szerzővel Erdei Sándor újságíró beszélget Helyszín: Debreceni Irodalom Háza (Péterfia u. 28.)

18.30 Fábián Tibor: Ceaușescu elvtárs, pajtás, Guyana szörnyei, Ilyenek voltunk (Erdélyi történetek) című könyveinek bemutatója. Moderátor Szilágyi Szilvia, Közreműködik Újhelyi Kinga és Vranyecz Artúr (színpad)

2022.06.11. szombat

10:00: Kutyás Mesefoglalkozás Lengyel Emese meseterapeutával Pagony (Olvasóliget)

11.00 Kicsi Mimi és Pici Bori - Tamás Zsuzsa mesél (Olvasóliget)

14.00 Bemutatkozik a Holnap kulturális Egyesület Könyvkiadója. Kormányos László: Kegyelet és diplomácia és Magyari Sára: Sügérségtől Incelekig – női szemmel című kötetének bemutatója (színpad)

15.00 Bemutatkozik a nagyváradi Europrint Kiadó. Derzsi Ákos tulajdonos mutatja be a kiadót, és a debreceni kötődésű, jeles nagyváradi újságíró, Ötvös Béla életműsorozatának legújabb köteteit (színpad)

16:00 Szél Dávid: Tabuk és dilemmák a gyereknevelésben könyvbemutató (színpad)

17.00 Viselnéd a szemem - Kortárs amerikai költészet és próza Könyvbemutató Gyukics Gáborral Szirák Péter beszélget Helyszín: Helyszín: Csokonai Irodalmi Labor (Kossuth u. 1.)

17.00 Szarka Károly: Az én hibám és Németh Róbert: Nem vagyok itt című regényének bemutatója (színpad)

18.00 Debreceni cívisházak és lakóik nyomában - könyvbemutató Résztvevők: Harangi Attila, Löki Viktor és Lakner Lajos

19.00 Kulin Borbála: "csak szeretek..." című verseskötetének bemutatója - a szerzővel Papp Gréta beszélget Helyszín: Csokonai Irodalmi Labor (Kossuth u. 1.)

2022.06.12. vasárnap

11.00 Mikola Péter: Játékkal, lélekkel – Mikola Péter interaktív zenés műsora gyerekeknek, családoknak

14.00 Konyári Mónika: (nem) semmiségek – könyvmutató (Olvasóliget)

15.00 Szeles Judit: Ibsen a konyhában - könyvbemutató (Olvasóliget)

15.00 Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton, Véres Balaton - könyvbemutató (színpad)

16.00 "Az olvasó emberek veszélyesek?" Beszélgetés Nádori Lídia műfordítóval (színpad)

17.00 Elmebeteg történetek - felesleges-e elolvasni? Pinczés Máté Felesleges elolvasni című kötetének novelláiból (színpad)

18.00 Holnemváros – a MODEM katalógusbemutatója (színpad)

Partnerek: Advent Kiadó, Alföld folyóirat, Alliance Francaise, American Corner Debrecen, Crystal Antikvárium, Csokonai Színház, Debreceni Pagony, Déri Múzeum, Fiatal Írók Szövetsége, Holland-Flamand Központ, Holló Antikvárium, Kalligram Kiadó, Libri, Líra, Lupuj-Book Kft., MODEM, Móra Könyvkiadó, Német Kultúrfórum Debrecen, Partium Ház, Pedellus Könyvesbolt, Tóth Könyvkereskedés