Hírek

KUTYAFUTTÁBAN FEDEZTE FEL DEBRECENT A KALANDVÁGYÓ UKRÁN ÍRÓ

2023. október 11.

Hat könyvet jegyez, s igazi nagy kalandor hírében áll. Maksym Bespalov ukrán író bejárta a fél világot, legutóbbi nagy kalandja mégis a Debrecenbe tartó utazása volt. Maksym ugyanis tízmillió embertársával együtt jelenleg is Ukrajnában él. Csak egy hónapra hagyta el otthonát, hogy részt vegyen a Magyar Írórezidencia Programon Debrecenben. 

„Ennek az útnak a szervezése nagy kihívást jelentett mind logisztikailag, mind érzelmileg. Ukrajna jelenleg háborúban áll, ahol százezrek bátor férfiak és nők harcolnak az ukrán nép és az ukrán állam létezéséért. Milliók segítik őket bármilyen módon, szükséges ellátmányokat szerezve, mint drónok, járművek, éjszakai látás felszerelések stb., amiket az állami gépezet nem tud időben biztosítani a hadseregnek. Az emberek tisztában vannak vele, hogy a szabadságunk és a jövőnk mindannyiunk mostani cselekedetein múlik. Élesen érezzük a felettünk lebegő hatalmas veszélyt, mivel Ukrajnában már nincs biztonságos hely. Orosz erők rakétatámadásokat hajtanak végre civilek elleni épületek, kórházak, iskolák és óvodák ellen akár százak kilométerekre a frontrésztől. Nem kívánnám ezt a tapasztalatot semmilyen népnek” – fogalmazott. 

Gyerekkora óta arról álmodozott, hogy egyszer író lesz. Ez így is történt, bár kezdetben nem épp úgy, ahogy gondolta. Úgy döntött, hogy újságírást fog tanulni, mert ez állt a legközelebb az irodalomhoz, ami közül választhatott a dniprói egyetemen. 

„Aztán 2015-ben rájöttem, hogy nem vagyok és nem is akarok újságíró lenni, s elérkezett az idő, hogy az irodalmi karrieremre koncentráljak. Már korábban is sok időt töltöttem utazások szervezésével és irodalmi szövegek írásával, s egyszercsak ráébredtem, ezt a kettőt kellene összefognom.

Így kötött ki a Hakuna Matatánál nevű cégnél, ahol személyre szabott túrákat szervez. Vezetett már turistacsoportokat Amerikában, Európában, Afrikában és Ázsiában, több tucat országot bejárva. 

Halottak napi ünnepség Mexikóban, Szent Jakab zarándokút, expedíció a Svalbard-szigeteken, szafari Ugandában, Kenyában és Tanzániában, az Ararat hegycsúcs meghódítása, tevetúrák a marokkói Szahara sivatagban – és a kalandoknak még nincs vége – magyarázta, bár az utóbbi években először a járvány, majd az orosz invázió miatt szinte teljesen ellehetetlenült a vállalkozás. Emiatt az utóbbi három évben főként az irodalmi törekvéseire összpontosított. 

„Minden könyvem, legyen az szakirodalom vagy szépirodalom, a felfedezés témájára összpontosít. Ezek a felfedezések többnyire a gyökerek, identitás, a tökéletes hely megtalálása vagy a tökéletes szerelem keresésével kapcsolatosak. Mindig magával ragadott a keresés folyamata és maga az út. Szeretek ráerősíteni arra a gondolatra, hogy nem a végső cél a legfontosabb, hanem az oda vezető út. Könyveimben is ezt próbálom közvetíteni: az út szépségét és a keresés izgalmát” – fogalmazott. 

Tavaly télen keltette fel az érdeklődését a Magyar Írórezidencia Program.

„Végül meghívtak, hogy töltsek egy hónapot Debrecenben. Nem én választottam ezt a várost, de örülök, hogy itt találtam magam” – magyarázta. 

A cívisvárosban két projektjén dolgozik. Szeretné befejezni Afrikáról szóló munkáját, amit még tavasszal kezdtem el írni, ezen kívül egy másik könyvével is haladna. Tíz éve írja már regényét, amely a spanyolinfluenza-pandémia, az első világháború és az ukránok emigrációjának témáját járja körül. 

„Debrecen csodálatos, csendes kis város, itt semmi nem gátolja a kreativitásomat. Este hat óra után leáll az élet: nem zavarnak az emberek, az autók tülkölése, ellenben hallani lehet a tücskök énekét. Kinyitom az ablakokat, hallgatom a természet hangjait, és dolgozom a szövegeimen” – mesélte.  

Mint mondta, „kutyafuttában” ismerkedik a várossal. 

„Minden második reggel felkapom a sportcipőmet és kinyargalok egy olyan részére a városnak, amit még nem fedeztem fel. Természetesen a kedvenc futóhelyeim az egyetem, a stadion és a Nagyerdő környékén vannak. Hiányozni fognak, amikor hazaérek”.

Fotók: Maksym Bespalov archívumából