Hírek

MEGÉRKEZETT TÉREY JÁNOS HAGYATÉKA DEBRECENBE!

2023. augusztus 24.

A kora délutáni órákban számoltak be arról Térey János közösségi oldalán, hogy elindult az író, költő Viza utcai írólakásának tárgyi hagyatéka Debrecen felé, azóta pedig már meg is érkezett a cívisvárosba. 

Mint arról korábban beszámolt a kultúra.hu, a Nyíl utca és a Hadházi utca sarkánál található egykori könyvtárban lakásmúzeum nyílik szeptember 14-én, a Térey Könyvünnepen, mely a most még jórészt dobozokban rejlő személyes tárgyakat mutatja majd be. Ahogyan a fotókon is látható, a bútorok és egyéb használati tárgyak mellett, könyvek és egészen személyes dokumentumok is a lakásmúzeumba költöznek majd, gyermekkori és fiatalkori relikviák is érkeztek. 

A lakásmúzeum nem csak egy egyszerű kiállítótér lesz, több eseménynek is helyszínéül szolgál majd - hangsúlyozta Harmath Artemisz korábban. 

Ösztöndíjas, illetve rezidenciaprogramnak is otthont ad, emellett az Alföld-stúdió ülései is a helyszínre költöznének, a városban működő Könyv barátai hálózat, irodalomszervezők élő szövetként veszik majd körül a szellemi hagyatékot. Azt szeretnék, ha élne a múzeum és minél több irodalmár figyelmét Térey felé fordítaná. 

Debrecen városa igazi csapatmunkában gondozza majd helyben a hagyatékot, melyet -szeptember közepén tárnak a nagyközönség elé. 

Fotók: Miskolczi János