Hírek

„MELEGEN, ÉGVE KELL TARTANI A PÁSZTORTÜZET”

2022. november 27.

November 27-én, vasárnap egy régi hagyomány folytatódott Debrecenben. A Kistemplom előtt délelőtt 10 órától pásztortüzet gyújtottak, majd istentisztelet segített az ünnepre hangolódni.

Délután 15 órától pedig Gencsi Zoltán Pásztorkönyv című könyvével ismerkedtünk meg a Karakter Kávézóban. A kötet szerzőjével Papp József helytörténész beszélgetett. 

"Múltról, élhető jelenről a jövőért. A pásztortűz melegéből hívogat, könnyen érthető, finom humorral fűszerezett mondatok közlik még a szárazabb adatokat is" – így foglalta össze Papp József a szép kiadvány lényegét. 

Gencsi Zoltán Pásztorkönyv című műve történelmi képeskönyv, himnusz a pásztorokról és a hortobágyi puszta szépségeiről. A tizenkilenc önálló fejezetből álló könyvből sokat megtudhatunk a pusztai állattartásról, a pásztorok, számadók életéről, a pusztai értékek felfedezéséről, az utánpótlás kineveléséről, a csergetésről, a ki- és behajtás turisztikai attrakcióvá válásáról és a többszáz éves pásztoradvent jelentőségéről is. 

Gencsi elárulta, többen is felhívták a figyelmét, „ezt a könyvet meg kell írni!” Mint mondta, a monográfiák csak a szakembereket érdekli, ő megpróbálta mindazt, amit megtanult, ami leülepedett benne az évek során átfordítani egy ismeretterjesztő nyelvre, hogy „úgy igyuk ezt a könyvet, mint egy jó rozét” – fogalmazott. 

Együtt élt azokkal a pásztor családokkal, akikről a kötetben is szó van – ezt az ismeretanyagot márpedig nem lehet az iskolában megtanulni, bele kell nőni abba az életformába, az embernek oda kell adnia magát, azonosulnia kell vele. A pásztorság jövőjére vonatkozóan pedig csak úgy fogalmazott: „melegen, égve kell tartani a pásztortüzet”.

Fotók: Miskolczi János