Hírek

NYÍLNAK A DOBOZOK, SOK IZGALMAT REJT A DEBRECENBE KÖLTÖZÖTT TÉREY-HAGYATÉK

2023. augusztus 29.

Nyílnak a dobozok, s lassan helyükre kerülnek a bútorok is, egyszóval nagy a sürgés a Hadházi és Nyíl utca sarkán található egykori kiskönyvtárban, ami nemsokára élettel telik meg. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár munkatársai keményen dolgoznak azon, hogy szeptember 14-re, azaz a Térey Könyvünnepre méltó módon adják át a debrecenieknek az író lakásmúzeumát. 

Még a kipakolás, rendszerezés elején tartanak, de már most rengeteg kuriózum bukkant elő a dobozokból: fényképek, jegyzetfüzetek, CD-k és lemezek. Egyik igazolványon még Tóth János István, másikon már Térei, s végül Térey. 

“Mintha tudatosan gyűjtögette, építgette volna saját írói hagyatékát, mindent megőrzött a Viza utcai lakásban, amiből jobban megismerhetjük, s ami az utókor számára valóban érdekes lehet” - mutatott rá Puskás István kulturális alpolgármester. 

A lakásmúzeumban például az író bélyeg- és könyvgyűjteményével, édesanyja által készített kifestősével, gyerekkori játékaival is találkozhatunk, de bepillantást nyerhetünk majd a levelezésébe is, miközben íróasztalánál ücsörgünk és kedvenc olvasmányai között kutakodunk. 

Szerző: Szilágyi Szilvia
Fotók: Miskolczi János