Hírek

ŐK LETTEK AZ IDEI ALFÖLD-DÍJASOK!

2022. november 09.

Az Alföld szerkesztősége 2022-ben is odaítélte három kiváló szerzőjének az Alföld-díjat. Ladik Katalin költő, performer, Ureczky Eszter irodalomtörténész és Mezei Gábor költő, szerkesztő, irodalomtörténész kapta idén a rangos kitüntetést.

A díjakat az idén 51 éve alapított Debreceni Irodalmi Napok keretében, az Alföld-díjasok estjén adták át november 8-án 18.30-tól a Csokonai Forum Orfeum-termében, majd a díjazottak egy portrébeszélgetésen vettek részt.

A díjátadó előtt 16 órakor már kezdetét vette A lektűr című tanácskozás: Milbacher Róbert (Egy régi vita mai tanulságairól: Jókai és Kemény kanonizációjának kettőssége - a népszerű és a rétegirodalom között) és Keserű József (A lektűrről) előadásaival indult a szakmai program, majd panelbeszélgetés következett – az előadók mellett Hansági Ágnes és Fodor Péter részvételével.

Az Alföld szerkesztősége 1978 óta kiemelkedő szerzőit nívódíjban részesíti. 1993-tól a díjazottak a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. 1978 és 2021 között 44 alkalommal 126 szerzőnek 133 Alföld-díjat osztottunk ki (heten: Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János kétszer is megkapták). A kitüntettek között olyanok szerepeltek, mint Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina és még sorolhatnánk. Az Alföld-díj a hazai irodalmi díjkultúra egyik legrangosabb kitüntetése, amely mindig is érdemalapú volt és az is marad.

Ladik Katalin a neoavantgárd által ihletett, több művészeti ágat átfogó életművéért és a folyóiratunkban közel félévszázadon át megjelent publikációiért,
Ureczky Eszter az angolszász kultúra, a biopolitika és a kultúrorvostan elkötelezett közvetítéséért, valamint az Alföld hasábjain és online felületén közölt tanulmányaiért és kritikáiért, Mezei Gábor különös atmoszférájú versvilágának megteremtéséért, valamint az Alföld folyóiratban közölt korszerű, elméleti alapozottságú, szövegközeli elemzésekre épülő tanulmányaiért és bírálataiért részesült Alföld-díjban.

Fotók: Miskolczi János