Hírek

OLVASS TÖBBET! A DEBRECENI IRODALOM HÁZÁBAN

2023. november 07.

Lois Lowry Emlékek őre, Guillaume Musso Most! és Petőfi János vitéz című műveiből hallhattunk részleteket debreceni adys, fazekasos, kreatívos, péchys diákoktól november 7-én reggel az Olvass többet! programján, a Debreceni Irodalom Házában. 

Az eseményhez, amely a Csokonai 250: Kedv! Remények! Lillák! programsorozat keretében valósult meg csatlakozott Puskás István kultúráért felelős alpolgármester is, aki a János vitéz egyik számára kedves jelenetét olvasta fel, amely az 1500-as évek itáliai lovagregényekig megy vissza. 

“A Jánost vitézt a magyar nemzeti romantika egyik kulcsműveként tartjuk számon, de arról keveset beszélünk, hogy milyen nyugat-európai műveltséget mozgat meg ebben a művében Petőfi Sándor. A reneszánsz és barokk itáliai lovagregényeknek és a magyar folklórnak a remixe a János vitéz, amelyet akkor úgy ismertek Magyarországon, ahogyan ma a Csillagok háborúját” - hívta fel a figyelmet az alpolgármester. 

A népes diáksereg egy tárlatvezetésen is részt vett. A Debreceni Irodalom Házában nemrég megnyílt, fikciót és valóságot elegyítő, szellemes Csokonai-kiállításon (Csokonai 180) vezette körbe az érdeklődőket Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgató-helyettese. 

A Csokonai 250 részletes programját itt találjátok: https://www.facebook.com/events/3671196296454467

Fotók: Miskolczi János