Hírek

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: A KÖNYV ÚTJA

2023. január 20.

Kedves Könyv barátai!

Az Országgyűlés a 2022. és 2023. évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Ebben az évben más nevezetes születésnapokra és eseményekre is emlékszünk, amelyek szintén s méltán kapnak emlékévi tisztelgést és több szorosan kapcsolódik Debrecenhez.

Különösen jelentős ünnep számunkra, hogy Kölcsey Ferenc kétszáz éve tett pontot a Himnusz letisztázott kéziratának végére. A debreceniek szívének oly kedves, a városhoz ezer szállal kötődő Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulóját és Borbély Szilárd költő, író 60. születésnapját is 2023-ban ünnepeljük.  

A város kulturális életét szívén viselő debreceni polgárok, vállalkozók azon közösségének, akik a Könyv barátai hálózatot alkotják, az irodalmi emlékév 2023 projekt nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy megmutathassák, számukra mit üzen Petőfi Sándor, Kölcsey Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály és Borbély Szilárd.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata felkérésére a Könyv barátai hálózat tagjai 2023-ban, meghatározott pénzalapból valósíthatják meg azon kreatív ötleteiket a várossal karöltve, amelyek az olvasás és az irodalom népszerűsítését szolgálják. A „mini grant” program célja, hogy ösztönözze az újszerű, irodalommal kapcsolatos programok szervezését, a hálózat tagjainak együttműködését. 

A projektek megvalósításának folyamata:

  • legalább három tag, opcionálisan egy külső fél bevonásával megfogalmaz és részletesen kidolgoz egy programtervet maximum 3 oldal terjedelemben, minden szükséges adattal együtt (tematika, célközönség, hely, idő, a szükséges pénzügyi forrás mértéke és részletes költségvetési terve). 
  • a projekt elfogadását követően, az Önkormányzat társszervezőként maximum bruttó 250.000 Ft-tal hozzájárul a megvalósításhoz, amelyet a benyújtott költségterv alapján a program vagy programsorozat kivitelezéséhez szükséges szolgáltatásokra fordít. Alkalmazkodva az ötletgazdák igényeihez, a hozzájárulás támogatás vagy megrendelő formájában igényelhető.
  • áfa levonási jog nem érvényesíthető.
  • tekintettel arra, hogy A könyv útja programfinanszírozás, a hozzájárulás csak a projektek megvalósításához szükséges szolgáltatásokra és anyagokra fordítható (felhalmozási, reprezentációs és saját gépjármű használathoz kapcsolódó költségeket nem lehet belőle finanszírozni). 
  • amennyiben a projekt költsége meghaladja a bruttó 250.000 Ft-ot, a fennmaradó összeget önerőből szükséges kiegészíteni.
  • a projektben résztvevő partnerek egymásnak nem nyújthatnak be számlát.
  • a projektötletek benyújtásának határideje: 2023. február 15.
  • a projektek prezentációja (ppt esetén maximum 10 dia) a tagok előtt és döntés a hozzájárulásokról: 2023. február 28.
  • a projektek megvalósításának időszaka: 2023. március 10. – október 31.

A könyv útja program megvalósításához a Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztálya nyújt segítséget. Információ kérhető: Szabó Zsuzsa kulturális referens, szabo.zsuzsa@ph.debrecen.hu, 52/517-707.

Debrecen, 2023. január 
Dr. Puskás István alpolgármester 


JELENTKEZÉSI LAP

A könyv útja 
„mini grant” ösztönzőprogram


A projekt ötletgazdáinak neve:
    
A projekt tematikája és az elérni kívánt célközönség:
    
A megvalósítás helye, ideje:
    
A szükséges pénzügyi forrás mértéke:
    
Részletes költségvetési terv:
    
Az önkormányzati hozzájárulás formája (támogatási szerződés vagy megrendelő):