Hírek

RAKONCÁTLAN VAGY BOSZORKÁNY: A TITOKZATOS SZABÓ MAGDA

2022. október 03.

Debrecen világhírű írója, Szabó Magda október 5-én lenne 105 éves, ennek alkalmából október 3-án egy kerekasztal-beszélgetésen idézte meg alakját, munkásságát Dánielfy Gergő, Epres Panni, Hajdu Imelda, Porkoláb Gyöngyi és Ráckevei Anna az írónő alma materében, a Dóczy Gimnáziumban. 

„Az összes művében elrejtette önmagát, mindegyikben feldolgozta, kimondta titkait, igazi boszorkány volt” – mondta Ráckevei Anna színésznő, aki rendezőként is bemutatkozott legutóbb, hiszen nemrég vitte színpadra az írónő Für Elise című regényét, amit Debrecen új színházának nyitóünnepségén láthatott a nagyközönség.

A rendezési folyamat kapcsán egyrészt elárulta, nem volt könnyű megtalálni azt a drámai magot, amire fel lehetett építeni a darabot, másrészt, hogy az írónő rakoncátlanságát, elevenségét is meg akarta mutatni ebben az előadásban. „Többnyire sötét színűek Szabó Magda darabjai, miközben az írónőnek hatalmas humorérzéke van, ami jól megmutatkozik műveiben” – hangsúlyozta.

Porkoláb Gyöngyi, aki a beszélgetés előtt néhány órával mutatta be a legújabb, 2023-as Szabó Magda Naptárkönyvet, szintén is az írónő műveiben rejlő titokzatosságot hangsúlyozta, mint mondta, mindig az a benyomása, hogy szándékosan hagyott titkokat az utókorra az írónő, igazi nyomozás olvasni. Ilyen szempontból is fontos a műveiben az ajtó szimbolikája, hiszen minden ajtó mögött rejlik valami titok, aminek megvan a nyitja is, legalábbis, ha szánunk időt a többszöri átböngészésére.

Hajdu Imelda színésznő, aki Ráckevei Anna darabjában központi szerepet játszott, máshol kereste a titkot, a sajátjait hozta felszínre Magdán keresztül:

„Mi a viszomyom a családomhoz, mi a viszonyom a hazámhoz, ezt lepleztem le Magdán keresztül” – valotta meg. „Amikor azok a titkok után nyomozunk, amelyek Szabó Magda regényeiben ott vannak, akkor tulajdonképpen saját magunk után nyomozunk.” – fogalmazott. Ilyen szempontból is érdemes hát lapozgatni a műveit.