Hírek

SZABADSÁG, SZERELEM: DEBRECENBE ÉRKEZETT A PETŐFIRŐL KÉSZÜLT FORMABONTÓ ELŐADÁS

2023. június 09.

Formabontó előadás készült Káel Csaba rendezése nyomán Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, mely országjáró turnéra indult. Budapest, Balassagyarmat, Zalaegerszeg, Békéscsaba és Nyíregyháza után június 9-én ért Debrecenbe, a Kölcsey Központban láthatta a közönség. 

Szabadság, szerelem - a Petőfi-versmegzenésítésekkel és táncos betétekkel átszőtt darabban a költő és felesége, Szendrey Júlia együtt mesélik el történetüket. A költő szerepében Zámbori Somát láthattuk, Szendrey Júliát Katona Kinga alakította, az előadás narrátora pedig Szabó Sebestyén László volt. Az előadásban Dánielfy Gergő, Paulina, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengo Együttesből, Ember Márk, valamint Trap kapitány és a Tha Shudras is fellépett. 

A produkció gerincét Petőfi versei adták, amelyek közül kilencet népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően. Aurevoir. (Ki vagyok én? Nem mondom meg…), Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ), Ember Márk (Föltámadott a tenger…), Paulina (A szabadsághoz), Romengo (Ha az Isten…), 4S Street (Szeretek én), Trap kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén), The Biebers (1848), valamint Sena (Egy gondolat bánt engemet…) videoklipet is készített a megzenésített versekhez, amelyek szintén nagy szerepet kaptak az egyórás színdarabban. 

A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. 

Aki lemaradt volna, a versfeldolgozások klipjeit megnézheti a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján, itt

Fotók: Miskolczi János