Hírek

SZABÓ MAGDA VILÁGA GYEREKSZEMMEL

2022. október 08.

Már harmadik alkalommal rendezték meg Debrecenben a Nagyerdő értékeit bemutató programsorozatot, a Nagyerdő Hetét. A rendezvényen október első hetében sportprogramokkal, biciklis bemutatóval, tematikus sétákkal, természetismereti vezetett túrákkal, piknikkel, kiállításokkal, valamint szakmai konferenciával várták az érdeklődőket.

Szombaton, október 8-án pedig kifejezetten a családokat invitálták a Sziget-kék játszótérre, ahol 15 órától Szabó Magda meséi és regényei kerültek terítékre.

Porkoláb Gyöngyi kulturális mediátor, a Szabó Magda Naptárkönyv megálmodója, valamint Béres-Áfra Zsuzsa szociológus a nemrég bemutatott Für Elise című előadás négy gyerekszínészét, a "kismagdát" alakító Bacsa Hédit és Kakasi-Zsurka Emmát, valamint a gyermek Cilit életre keltő Juhász-Bölcskei Júliát és Elek Lillát kérdezték szerepeik megformálásáról, a színházban eltöltött élményekről és Szabó Magda mesevilágáról. A háttérben mindeközben az író művei által ihletett rajzok készültek. A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium tanárai ugyanis egy közös alkotásra is szólították a kicsiket a beszélgetés alatt.

Szabó Magda Für Elise című regénye nem könnyű olvasmány, sőt olykor félelmetes erő lakozik benne, de "Anna néni" (Ráckevei Anna, a darab rendezője) sokat segített nekik megemészteni a történetet - árulták el a kislányok, akik elő is adtak egy komoly-játékos részt az előadásból, és egyik kedvenc meséjükből, a Sziget-kékből is felolvastak a közönségnek. 

Amellett, hogy komoly munka folyt a színházban, s gyakran nehéz volt összeegyeztetniük az iskolát és a próbákat, a személyiségükre is nagy hatást gyakorolt Szabó Magda világa - mesélték. Szociálisan is érzékenyebbé tette őket mindaz, amit megtapasztaltak a próbafolyamatok során, megtanultak a "zizzent" Magda és Cili kapcsolatáról, és az író műveihez is közelebb kerültek. Bárány Boldizsár, Tündér Lala - sorolták kedvenceiket. 

A mesekönyveken túl egy új kiadványt is magukkal hoztak a résztvevők. Porkoláb Gyöngyi örömmel mutatta be a legújabb, 2023-as Szabó Magda Naptárkönyvet, amely planallként nemcsak segíthet a tulajdonosaiknak kapaszkodót találni a rohanó mindennapokban, de Szabó Magda műveihez is közelebb viheti őket. A kiadványban ugyanis tizenkét Szabó Magda-regény könyvajánlóját is megtaláljuk, sőt a QR-kódok segítségével részleteket is olvashatunk ezekből a művekből.