Hírek

SZÁLL ÉS SZÓL A KÖLTEMÉNY DEBRECENBEN: HAMAROSAN KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL!

2024. Április 05.

Mozgalmasnak ígérkezik a tavasz Debrecenben, április 11-én ünnepeljük városunk napját és ugyanakkor éltetjük egyúttal a magyar költészetet is a Debreceni Költészeti Fesztiválon, április 14-én pedig a Függetlenségi Nyilatkozatot, amelynek idén 175. évfordulóját köszöntjük. Mindegyik kiemelt pirosbetűs napot színes programkavalkáddal ünnepeljük Debrecenben – erről tartottak sajtótájékoztatót április 5-én a Karakter Könyvesbolt és Kávézóban. 

A mostani programokkal elindul egy olyan programfüzér, ami ezt a két dátumot, április 11-ét és 14-ét a következő években is összeköti majd, hisz a két dátum nagyon jól meg tudja mutatni a debreceni identitás elemeit – fogalmazott Debrecen kulturális alpolgármestere, Puskás István. 

Mint mondta, az idei programok óriási erénye, hogy széles összefogásban valósulnak meg annak érdekében, hogy minél többünknek átélhető legyen ezeknek a napoknak a fontossága. Így például a gasztronómia is fontos szerephez jut, minderről Tóth Lajos, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub alelnöke nyilatkozott. Érdemes lesz a Város Napján a Kossuth téren áthaladni, egy igazi debreceni ételkülönlegességet kóstolhatunk ugyanis meg teljesen ingyen - hívta fel a figyelmet. 

Hajdú-Bihar vármegye ünnepi programjait Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke ismertette. Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora a Nagytemplom szervezésében megvalósuló programokba adott betekintést. Minderről a cikk legvégén adunk leírást. 

A Méliusz Könyvtár egy egész hetes programsorozattal készül a Költészet Napjára.

„Nincs olyan kulturális intézmény, aki nem csatlakozott a fesztiválhoz, de ott vannak a Könyvbarátok és a civil szervezetek is” – hangsúlyozta Szabó Tünde, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatóhelyettese. 

Elárulta, az idei fesztivál fókuszában egy életérzés áll, ami kapcsolódik a tavaszhoz, a Város Napjához és a 175. évfordulóhoz is: „Nem akarok mást, csak mozgást”. A Térey-sorok már csak azért is aktuálisak, mert a Méliusz Könyvtár gondozásában álló Térey Könyvsarok hamarosan kinyitja kapuit. Az igazgatóhelyettes elmondta, elindítják azokat az időszaki kiállítűsokat, amelyekből négy lesz minden évben. Az első kiállításuk az utazásról fog szólni. 

A Költészeti Fesztivál részletes programját itt találják.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség szervezésében megvalósuló programokat a 175 éves a Függetlenségi Nyilatkozat és Debrecen Város napja alkalmából:

2024. április 10. 17 óra

"Az igaz ügy örökre veszve nem marad..." - Abertné Görgey Zsuzsánna előadása a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban. Albertné Görgey Zsuzsánna egyike a leszármazottaknak, aki évtizedek óta felmenőinek nyomdokaiba lépve válságba került családok támogatásával, életvédelemmel, prevenciós oktatómunkával járul hozzá hazánk lelki egészségének javításához, az élet szolgálatához, nemzetünk fennmaradásához.

Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/941129717555973/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D 

2024. április 11. 17 óra

Padlástól a pincéig - rendhagyó tárlatvezetés Kiss Gergely Máté Jászai Mari-díjas színművésszel.

Mi is az a titokzatos sárkányos ajtó? Mi köze a gyülekezeti kiállításnak a zsibihez? Milyen kincseket rejt a padlástér? Melyik toronyban található a sokat megélt Rákóczi harang? Milyen magasan vagyunk a panorámajárdán? Szeretettel hívunk és várunk mindenkit rendhagyó tárlatvezetésünkre, ahol ezúttal Kiss Gergely Máté Jászai Mari-díjas színművész, a Csokonai Nemzeti Színház társulati tagja vezet minket az izgalmas úton saját történetekkel, élményekkel, versekkel. Az alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a rendezveny.nagytemplom@reformatus.hu e-mail címen lehet. Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/1101649324407125/?ref=newsfeed 

2024. április 13. 19.30 óra

Fényfestés a Nagytemplomra a Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulója alkalmából. A fényfestés az 1949-es kinyilatkoztatáshoz kapcsolódó eseményeket és a függetlenségi nyilatkozat egyes részleteit eleveníti meg a Debreceni Református Nagytemplomon, a Függetlenségi Nyilatkozat kikiáltásának helyszínén. Az ünnepi alkalmon közreműködik a Credo Együttes és a Debreceni Népi Együttes. Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/1092989565541607?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D 

2024. április 14. 10 óra

Ünnepi istentisztelet a Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulója alkalmából. Közreműködik: Papp István a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színművésze

Az istentiszteletet követően ünnepi koszorúzás a Kossuth szobornál

Fotók: Miskolczi János