Hírek

TERÉK ANNA NYITJA MEG A DEBRECENI ÜNNEPI KÖNYVHETET!

2023. június 01.

Június 8-án 17 órakor ünnepélyesen megnyílik a Debreceni Ünnepi Könyvhét, amely június 11-ig várja a könyvbarátokat könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, gyerekprogramokkal és sok könyvvel!

Az idén is a Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, az évről-évre kereskedőkkel és vásárlókkal, színpadi fellépőkkel és olvasókkal benépesülő Könyvutcában találhat újra egymásra az irodalom és kíváncsi közönsége. Az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal: mások mellett Dimény H. Árpáddal, Kulin Borbálával, Mikó Csabával, Tóth Kingával, Horog Mátéval, Löki Viktorral, Szálinger Balázzsal és Demény Péterrel, de lesz zenebölcsi, gyermekjóga, interaktív társasjáték és helytörténeti séta is.

A 2023-as Debreceni Ünnepi Könyvhét díszvendége Terék Anna, Sziveri János- és Füst Milán-díjas költő, drámaíró, a kortárs magyar költészet kiemelkedő képviselője, ő nyitja meg a Könyvhetet a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekarának közreműködésével.

Terék Anna a vajdasági Topolyán született, Jugoszláviában, majd Szerbiában nőtt fel. Középiskolába Szabadkán járt, az egyetemet, pszichológia szakon, Budapesten végezte. Első verseskönyve 2007-ben jelent meg Mosolyszakadás címmel. A szerelmi téma megszólaltatása után a Duna utca (2011) hosszúversei családtörténeti és önéletrajzi összefüggéseket tártak fel, az utazás, a költözés, a „két haza” közötti lelki ingázás feszültségeit. A Halott nők (2017) a délszláv háború poklát idézte fel, az itt olvasható szerepverseket Áfra János egy helyütt Borbély Szilárd A Testhez (2010) című kötetének drámai erejű „legendái”-hoz hasonlította. Terék Anna legutóbbi kötete, a szakma által egyöntetűen üdvözölt Háttal a napnak (2020) szintén a traumaköltészet irányzatához tartozik a testbe írt emlékezet, a gyász megidézésével. A Könyvhét díszvendégével többek között a távoli és közeli mesterekről, a haza mibenlétéről, az anyanyelvhez való viszonyról, a gyásztól való félelemről, valamint a pszichológia illetve a vers adta segítségről fognak beszélgetni.