Hírek

TÉREY-DÍJAS SZERZŐ KITÁRULKOZÁSÁVAL NYITOTT A DEBRECENI ÜNNEPI KÖNYVHÉT

2023. június 07.

Az eső késő délutánra ugyan alábbhagyott, a hűvös időjárás és a gomolygó fellegek elől a Déri Múzeum Dísztermébe menekültünk ahol már várt minket a Könyvhét nyitó rendezvénye, a Szépíró olvas, mely június 7-én Dimény H. Árpád erdélyi író, költőt látta vendégül. A csernátoni szerző a tavaly őszi Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyen elnyerte a Debrecen városa által felajánlott Térey-díjat Egy költő a cirkuszban című költeményével – ez adta látogatása apropóját. 

A szerzőt Kovács Gergely, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanára kérdezte meghatározó olvasmányélményeiről, műhelytitkairól, eddig megjelent három kötetéről (Apatológia, Levelek a szomszéd szobába, Fák Daphnénak), az erdélyi írók helyzetéről, s még arról is, hogy legszívesebben melyik mitológiai alak lenne. 

Jules Verne, Delfin-könyvek, a nagy magyar ifjúsági regények – ezek voltak gyermekkori kedvencei, manapság azonban igyekszik a kortársakat nyomon követni, s nem csak a hazaiakat, az angol és amerikai lírát is élénken figyeli, Jim Harrisont és Billie Collinst olvas, s újabban nagy rajongója Knausgard Harcom-sorozatának. Mint mondta, utóbbiból sok bátorságot merített és önigazolást is nyert saját lírai kitárulkozására. Ez, a természetközeliség, a jelenre való utalás hiánya és a családi kötelékek nyernek nagy hangsúlyt írásaiban, hisz a történetekben – állítja, lírát is így ír. 

Úgy véli, nem egy magyar irodalom van, székely és magyar irodalom között nem minőségbeli vagy tájegységbeli különbségek vannak, csak az intézményrendszer más. Még mindig nem átjárhatóak a határok, bármennyire is összetartozunk, a távolság együtt jár egyfajta elidegenedéssel – állítja. 

Ha a mítoszok világában élne, legszívesebben Odüsszeusz alakját öltené magára, de a kortárs költők életével nem cserélne - árulta el. Nemrég született meg negyedik kisfia, s nagyon élvezi a sokszoros apai szerepet. 

Fotók: Miskolczi János