Hírek

ÚGY ADOTT INTERJÚT, AHOGY ÍRT: BRILLÍROZOTT

2022. szeptember 18.

„Csak már magamat unom nagyon interjúhelyzetben" – írta Térey János egy magánlevelében, 2016-ban, emiatt akár ironikus gesztusnak is hathat, hogy a Jelenkor Kiadó éppen egy interjúkötettel jelentkezett nemrég.

 

A beszédes című, Szükséges fölösleg című posztumusz kötetről Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója, Darvasi Ferenc a kötet szerkesztője és Szénási Miklós újságíró költő, Térey közeli barátja beszélgetett szeptember 17-én a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

 

Térey valóban köztudottan utálta az interjúszituációkat, ugyanakkor rendkívül frappáns válaszokkal tudott előrukkolni, amivel valóságos atomtámadást intézett az olvasó és újságíró ellen – hangsúlyozta Darvasi Ferenc, de az is előfordult, hogy két hasonló kérdésre bemásolta a korábbi válaszát.

 

Különösen a körkérdésekben sziporkázott – tudtuk meg. „Mi lenne, ha egy napra nő lennél?” – szegezték neki egyszer az abszurd kérdést, mire Térey: „Szülnék, de mi lenne másnap?”

 

Szénási Miklós azt hangsúlyozta, hogy érez egyfajta ellentmondást abban, ahogyan Térey ehhez a kérdéshez állt: nem adott interjút a napi- és hetilapoknak, mondván, hogy az ilyen orgánumok újságírói nem olvassák a műveit, ugyanakkor ezzel éppen azt az ismertséget utasította el, amire mindig is megvolt a vágya.

 

Az interjúiban benne volt minden, amit a világról gondolt, „ezért is érdemes forgatni ezt a kötetet – hangsúlyozták a beszélgetésen.