Hírek

ÚJ SZABÓ MAGDA-RELIKVIÁK ÉRKEZTEK AZ EMLÉKHÁZBA!

2023. június 05.

Szobotka Tibor születésének 110. évfordulójára és Szabó Magdával kötött házasságának 75. évfordulójára emlékezve június 5-én időszaki kiállítás nyílt a Szabó Magda Emlékházban. 

Az íróházaspár közös útjának állomásait Szabó Magda írásain keresztül láthatjuk meg, de ezeket egy-két tárgy, dokumentum is segíti, melyeket ebből az alkalomból Tasi Géza örökös bocsátott a Szabó Magda Emlékház rendelkezésére - tudtuk meg Csorba Dávidtól, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatójától a tárgyak sajtónyilvános bemutatóján.

„Tasi Géza azt mondta, hogy ha Szabó Magda emlékéért sokat akarunk tenni, akkor nem csak Szabó Magdáért kell tennünk, hanem a férjéért, Szobotka Tiborért is” – mesélte Perla Erzsébet, a Dóczy Gimnázium magyar-történelem szakos tanára, az Emlékház tárlatvezetője. 

Két nagyon fontos tárgyat kaptak kölcsön az örököstől – magyarázta a kurátor: egy gyönyörű, kékköves Niké-gyűrűt, amit a Kék Szobában, a fésülködőasztalon helyeztek el. Mint mondta, Szabó Magda Megmaradt Szobotkának című regényében írja le a gyűrű történetét, ebből derül ki, hogy a kis antik gemmát első közös karácsonyukkor ajándékozta férjének, amiből Szobotka később gyűrűt készíttetett, amit halála után már az írónő viselt. A másik tárgy az arany Parker toll, amiről Szabó Magda Liber mortis című naplóregényében találkozhatunk. 

Ezek mellett személyes iratokhoz is hozzájutottak az örökös által: autóbuszbérletekhez, katonakönyvhöz, tagsági igazolványokhoz, két fényképhez és egy meghívóhoz, továbbá restaurálás alatt van Szobotka Tibor konfirmációs emléklapja, mely szintén az időszaki kiállítás részét képezi majd. 

Ezekhez az új tárgyakhoz kapcsolódóan decemberig folyamatosan lesznek tárlatvezetéseik. A Múzeumok Éjszakáján, június 24-én is találkozhatunk velük, 16 órától és 22 órától ugyanis Szabó Magda regényeiből vett idézetekkel illusztrálva mutatják be az érdeklődőknek. Ugyanezen a napon, délután fél 4-től a Könyv útja pályázatban együttműködő Per Pillanat Playback Társulattal egy előadással készülnek. Szabó Magda Macskák szerdája című drámájából készült darabjukat mutatják be interaktív módon a gyerekekkel, a közönséget is bevonva. 

Délután öt órától Péter Ágnes pszichológus érkezik hozzájuk, aki az írónő Mondják meg Zsófikának című regénye alapján fog beszélni a gyermeki lélekről, a háborús traumákról. 

Perla Erzsébet ismertette, nyolc órára tervezik a nap legfontosabb programpontját, ekkor a Virtuózok 2022-es győztese, Dávid Roland Mózes fog fellépni náluk felkészítő tanárával, Laskay Edittel. Chopin-darabokat játszanank majd – ismertette a tárlatvezető, amiről Szabó Magdának mindig a nagyon tehetséges zongorista édesanyja, Jablonczay Lenke jutott eszébe. 

Este 9 órától pedig a Múzeumok Éjszakájának lezárásaként a Dóczy Dicsőítő Zenekarát látják vendégül, akik Szabó Magda hitének megélését fogják modern köntösbe öltöztetve bemutatni. 

Fotók: Miskolczi János