Hírek

ÚJ SZERKESZTŐSÉGGEL MŰKÖDIK DEBRECEN TUDOMÁNYOS-KULTURÁLIS FOLYÓIRATA

2024. május 11.

Március végén jelent meg a cívisváros és a térség tudományos-kulturális folyóiratának, a Debreceni Szemlének a 2024. évi első száma.

A lapszámban a nemrégiben elhunyt Orosz István történészprofesszorra, a Debreceni Szemle kuratóriumának korábbi elnökére emlékeztek. A folyóirat szerkesztőbizottsága május 11-re sajtótájékoztatót hívott össze, ugyanis számos lényeges változás történt a folyóirat életében.

Dr. Rácz István egyetemi professzor, főszerkesztő arról számolt be a DAB Székházban, hogy a száz esztendeje útjára indult folyóiratot új szerkesztőség irányítja 2024-től. (A legújabb folyóiratszám online itt, a szerkesztőség névsora pedig itt olvasható).

A professzor hangsúlyozta, a lap szerkezete megmaradt, de másik változásnak tekinthető tovább, hogy egyre inkább szeretnék a jövőben a hangsúlyt az online formára tenni. Nem mondanak le a nyomtatott változatról, hiszen van rá igény, de igyekeznek az online formával még több olvasóhoz eljutni.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy szükség lenne arra is, hogy a folyóirat és város viszonyát megerősítsék.

„Szükség van olyan disputára, helyzetekre, amikor kibeszélhetjük közös dolgainkat. A Debreceni Szemle lehetne aktívabb részese, egy még tágabb közösség felé nyitó fóruma a városról történő beszélgetéseknek” – emelte ki az alpolgármester.

Hodossy-Takács Előd, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára, a Debreceni Szemle szerkesztőbizottságának elnöke úgy fogalmazott, a folyóirat célja, hogy találkozást nyújtson a város tudományos élete és a város szélesebb közvéleménye között. Egy olyan józan hangot szeretnének képviselni, ami sok esetben hiányzik a városból.

Fotók: Miskolczi János