Hírek

A 20. DEBRECENI KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL PROGRAMJAI

2023. március 22.

Minden érdelődőt szeretettel hívunk és várunk a XX. Debreceni Költészeti Fesztiválra!

A programok itt találhatóak, a lista folyamatosan frissül:

• 2023. április 3-5. Méliusz, Déri Múzeum

Az Ibolya utcai Általános Iskola szavalóversenye

április 3. hétfő 14 óra Déri Múzeum díszterme – Középiskolások szavalóversenye
április 4. kedd 14 óra Déri Múzeum díszterme – Általános iskola felső tagozatosok (5-8. osztályosok) szavalóversenye
április 5. szerda 14 óra Méliusz Juhász Péter Könyvtár – Általános iskola alsó tagozatosok (1-4. osztály) szavalóversenye

Az alsó tagozatos diákok egy kortárs magyar költő szabadon választott versével indulhatnak a versenyen.

• 2023. április 11. Csokonai Fórum, Latinovits terem 19.00
„Debrecen felett az ég”
330 éve, hogy Debrecen szabad királyi várossá vált. Ez alkalomból, valamint a magyar költészet napjának méltó ünneplésére álmodta meg a 2022-es év Kölcsey ösztöndíjasa, Újhelyi Kinga színművész a „Debrecen felett az ég…” című vers-koncertet.

A rendhagyó, film-etűdökkel is tarkított produkció során a város múltjához és jelenéhez szorosan kötődő szerzők művei hangzanak el, Újhelyi Kinga megzenésítésében. Huszár Gál, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Arany János, Fazekas Mihály, Ady Endre, Szabó Magda, Bereményi Géza, Buda Ferenc, Térey János költeményei, sőt, Tar Sándor prózájának sorai szólalnak meg dalban.

Közreműködnek: Újhelyi Kinga és Varga Klári (ének), Donkó Annamária, Donkó Imre, Janovicz Zsófia, Nagy Kíra (ének), valamint Albert Sándor Szilárd (hegedű), Áchim Tibor (klarinét, szaxofon), Dargó Gergely (zongora, harmonika, cajón), Szabó Krisztián (gitár), Pusker János (gordonka).

A mozgóképeket Vépy Zoltán és Mispál Attila készítette, a hangszerelés Dargó Gergely és Újhelyi Kinga munkája.

További információ: csokonaiszinhaz.hu

• 2023. április 11-13. Debrecen kávézói, cukrászdái
Cake poetry
Debreceni kávézók és cukrászdák a magyar költészet napja alkalmából Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezve Petőfi-verseket tartalmazó verstekercseket adnak a vendégeknek a sütemény vagy kávé mellé.

• 2023. április 12. MODEM, 17.00

„de lenn a földön van az ég” – Az Alföld-szerkesztőség Petőfi-költőversenyének eredményhirdetése és Petőfi200 címmel kerekasztal-beszélgetés

https://fb.me/e/2pyAlvHzL

17. 00-17.30 A Petőfi Sándor-költőverseny ünnepélyes díjátadója

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Alföld folyóirat szerkesztősége – az 1992-es, József Attila és a 2017-es Arany János tiszteletére kezdeményezett „költői játék” mintájára – meghívásos költőversenyt hirdetett. A fölkért kortárs szerzőket olyan pályaművek elkészítésére biztattuk, amelyek megidézik, illetőleg a mai kor szemlélete számára élővé teszik Petőfi Sándor versvilágát.

A nyertes 300 ezer Ft, a második helyezett 200 ezer Ft, a harmadik helyezett 100 ezer Ft pályadíjban részesül.

17.30-18.30 Kerekasztal-beszélgetés Petőfi Sándor életművének hatásáról
résztvevők: a költőverseny 1. helyezettje, Bényei Péter, Margócsy István, moderál: Lapis József

Közreműködik: Bakota Árpád, a Csokonai Színház színművésze

• 2023. április 12. Méliusz 18.00
Tihanyi-Tóth Kinga színész, író, költő költészeti napi verses műsora

A költőnővel Restás László kultúrantropológus beszélget „Vedd a szavam a tenyeredbe” című verseskötetéről, a vers szeretetéről és a kortárs költészetről.

• 2023. április 13. Nagytemplom 19.00
Csendes csodák – Hűvösvölgyi Ildikó estje a Nagytemplomi Művészeti Szalonban

A Csendes csodák esten, a két világháború közötti erdélyi magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakja, Reményik Sándor versei szólalnak meg Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész előadásában. Reményik versei a szív legmélyebb húrjait pendítik és a mindennapok sűrűjében mindannyiunknak teljességet és harmóniát adnak. Közreműködik: Csáki András gitárművész.
Az előadás hossza: 60 perc
https://www.jegy.hu/.../csendes-csodak-huvosvolgyi-ildiko...

• 2023. április 14. Batthyány utca
Tavaszi rím-fesztivál

„Keltsd életre!” Rajzoljunk verseket – program általános iskolásoknak

Német és flamand versek új köntösben (frissen elkészült magyar fordítások bemutatása)

Versek utcája – verskiállítás a kirakatokban.

• Április 17.
„Griffé váltam, elröpültem.” – Emléktábla avatás és emlékest Várkonyi Anikó költő (1942 – 1978) tiszteletére

PROGRAM:
16:00 órától Várkonyi Anikó emléktábla avatása (Helyszín: Debrecen, Fényes udvar 5.)
Az emléktáblát felavatja: Dr. Puskás István Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere.
A költő irodalmi örökségét méltatja: Szilágyi Szilvia irodalmár.
Várkonyi Anikó debreceni költő az idén lenne nyolcvanegy éves. Elfeledett irodalmi hagyatékának ismertté tétele a város egyik fontos missziója, aminek egyik állomása emléktábla elhelyezése egykori otthona falán, a Fényes udvar 5. számú panelház homlokzatán.

17:00 órától Várkonyi Anikó-emlékest és -kiállítás (Helyszín: Petőfi Emlékkönyvtár, Víztorony utca 13.)
A beszélgetés résztvevői:
Bakó Endre irodalomtörténész; Lichtmann Tamás irodalomtörténész
A beszélgetés moderátora: Szilágyi Szilvia
A kerekasztal-beszélgetéssel egyidőben kiállítás is nyílik a könyvtárban Várkonyi Anikó hagyatékából.
Az esemény a 20. Debreceni Költészeti Fesztiválhoz kapcsolódik. Debrecen Megyei Jogú Város és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár közös programja.
A belépés díjtalan.

https://fb.me/e/160smNiLW

• 2023. április 20. Méliusz 17.00
Petőfi 200 szavalóverseny – a debreceni Konfuciusz Intézet programja

A Konfuciusz Intézet Petőfi születésének bicentenáriumát magyar hallgatók kínai nyelvű, kínai hallgatók magyar nyelvű Petőfi-szavalataival ünnepli.

• Online program

Költészet Napi Versfesztivál

A Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Művészeti tagozata idén online hirdeti meg a XVII. Költészet Napi Versfesztivált Hajdú-Bihar vármegye általános és művészeti iskoláiban tanuló 10 és 14 éves diákok számára.

Nevezési határidő: 2023. március 24.

A videofelvételeket 2023. április 18-ig várják az alábbi e-mail-címre: versfesztival.2023@gmail.com

• Borbély Szilárd-emlékpont-avató

Idén novemberben lenne 60 éves Borbély Szilárd, nemzedékének egyik
legnagyobb költője. Születésének kerek évfordulója alkalmából Debrecen
Önkormányzata, tisztelői és barátai emlékpontot avatnak a Békás-tónál,
ahol egykor szívesen időzött lányaival. A résztvevők a megszokott avatás
helyett csendes emlékezéssel, Borbély Szilárd versek felolvasásával
adóznak a költő emlékének.

Az emlékpont-avató megemlékezés időpontja: 2023. április 22. 14 óra.
Helyszíne: Békás-tó dél-nyugati partszakasza.
Hozz magaddal egy Borbély verset!

• KURÁTORI KÖSZÖNTŐ:

Idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A szlovák származású szülők lelkes magyarrá váló fia, a rendkívüli nyelvérzékkel, gyors eszélyességgel, mesésen dús fantáziával és különösen merész virtussal felvértezett költő tündéri könnyedséggel és mégis szigorú művésziséggel verselt: mintegy ezer költeményt szerzett a sors által szűken kimért alkotóéveiben. Ahol magyarul beszélnek, ott ő a legismertebb poéta, de volt idő, amikor – kis túlzással - a fél Európa az ő modorában igyekezett írni, s ma is a leghíresebb magyarok közé tartozik. Verseit zengik „az óvodától az egyetemig”, jól ismerjük őt, mint a szabadságot és a szerelmet, a magán- és közboldogságot kölcsönösségben elgondoló, engedményekre nemigen hajló, forradalmi hevületű vagabundust. De nem lehet-e jobban megismernünk? Költészetének rendkívüli gazdagsága vajon nem nyújt-e még lehetőséget arra, hogy írásművészetét új aspektusokból is láthassuk? Mit gondolnak róla kései, mai korunkbéli olvasói, költőtársai? Hogyan szólal meg költeményeinek visszhangja a mai poéták verseiben? Bennünket, az Alföld folyóirat szerkesztőit ezek a kérdések foglalkoztattak, amikor – az 1992-es, József Attila és a 2017-es Arany János tiszteletére kezdeményezett „költői játék” mintájára – meghirdettük a Petőfi-költőversenyt. A fölkért kortárs szerzőket olyan pályaművek elkészítésére biztattuk, amelyek megidézik, illetőleg a mai kor szemlélete számára élővé teszik Petőfi Sándor versvilágát. A kiírás egyetlen formai megkötése az volt, hogy a beküldendő lírai műnek tartalmaznia kell az alábbi Petőfi-verssort: „De lenn a földön van az ég.” (Pacsirtaszót hallok megint). A költőversenyre 13 pályamű érkezett, az ünnepélyes díjátadást a Költészeti Fesztivál kiemelt eseményén, április 12-én tartjuk. Az esten a költőverseny első helyezettje, valamint Bényei Péter, Margócsy István és Lapis József irodalomtörténészek részvételével kerekasztal-beszélgetést szervezünk Petőfi költészetének kortárs irodalmi jelenlétéről.

Április 11. a Költészet Napja, s minő mélyértelmű egybeesés: ekkor, a Város Napján ünnepeljük Debrecen szabad királyi várossá válásának évfordulóját. Az idén 330 éve, hogy e fontos státuszt városunk elnyerte. Debrecen és az irodalom szoros kapcsolatát, a költők által megénekelt cívisváros legendáját állítja a középpontba a 2022-es év Kölcsey-ösztöndíjasának, Újhelyi Kinga színművésznek a „Debrecen felett az ég…” című nagyszabású vers-koncertje. A filmetűdökkel is kiegészülő produkció során a város múltjához és jelenéhez szorosan kötődő szerzők művei hangzanak el: Huszár Gál, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Arany János, Fazekas Mihály, Ady Endre, Szabó Magda, Bereményi Géza, Buda Ferenc, Térey János költeményei, illetve Tar Sándor prózájának sorai szólalnak meg dalban. A költészet misztériuma kerül a középpontba Hűvösvölgyi Ildikó Reményik Sándor-estjén és Tihanyi-Tóth Kinga verses műsora alkalmából is. Fesztiváljainkon elmaradhatatlanok a szavalóversenyek: az idén az Ibolya utcai Általános Iskola mellett a debreceni Konfuciusz Intézet is rendez ilyet. Ezen kívül lesz még a költészetről szó a különböző terekben és nyelvek között: lesz versrajzolás, versfordítás és verskiállítás is. A „Cake poetry” akció során pedig a debreceni kávézók és cukrászdák a magyar költészet napja alkalmából, a költő születésének 200. évfordulójára emlékezve Petőfi-verseket tartalmazó verstekercseket adnak a vendégeknek a sütemény vagy kávé mellé.

Várjuk a versek, az irodalom és a művészetek barátait szeretettel!

Szirák Péter
a Költészeti Fesztivál kurátora