Hírek

A NAGYSZÍNPADIG MEG SEM ÁLLT DEBRECEN SZÜLETÉSNAPOS KÖLTŐJE

2023. november 18.

Ha Csokonai a 250. születésnapján körülnézett volna Debrecenben, biztosan elégedetten csettintett volna. 

Hogy miért? Például amiatt mert délelőtt hivatalosan is képregényhőssé vált. A Master-Lab Comics csapata (Tóth-Laboncz Attila és Mester Csaba) Balogh László helytörténésszel kiegészülve garabonciás poétaként támasztotta fel a költőzsenit. Legújabb képregényüket a Csokonai Színház előcsarnokában mutatták be. 

Régies nyelv, izgalmas cselekményszál, szerelem, humor, mágia, boszorkányság, sárkányok. Győri Zsolt és Schlachtovszky Csaba egy ördögrománban rajzolta fel a sátánnal cimboráló Hatvani professzor és a “lófejű” Csokonai alakját. Magyariné szeretője című könyvükről a költő alma materében, a Debreceni Református Kollégiumban meséltek a hallgatóságnak. 

Csokonai aztán gondolt egyet, lelépett a könyvek lapjairól, és a színpadra vonult. 

Negyven évvel ezelőtt, 1983-ban Szabó Magda kezdeményezésére drámaíró-pályázatot írt ki a Kollégium a diákok számára, melynek győztes pályaműve Horváth Barnabás Dávid (Perjéssy-Horváth Barnabás) Árkádiában éltem én is! című Csokonai-drámája volt. Az alkalmon a második felvonást a refisek mutatták be, akik találkoztak az 1984-es bemutató öregdiákjaival, az egykori Arany János Önképzőkör tagjaival is. 

A költő a Csokonai Színház színpadára is felvonult. Nehézkes nyelvezete miatt ritkán játszott darabot mutatott be a debreceniek teátruma a kerek születésnap alkalmából.

Éppen emiatt Csokonai Dorottyája a színpadra alkalmazásakor nagy átváltozásokon esett át. A rendező, Szabó K. István Verebes Ernő drámaírót, dramaturgot kérte fel a mű modernizálására, aki számos helyen megőrizte ugyan Csokonai eredeti versezetét, de egy modern, szellemes szöveggé alakította át. 

A “fársángi” komédia igazi jutalomjátékot jelentett, melyen a Csokonai Színház egész színészgárdája felvonult. 

Csodálatos jelmezek, látványos koreográfia, dinamikus, okosan komponált színpadkép és Bakota Árpád Dorottya szerepében. Külön figyelmet érdemel Csokonai alakja, aki tulajdonképpen két minőségében is velünk volt az előadás közben: mint az események folyását eligazító narrátor és mint kortárs zenész. Prieger Zsolt, Subicz Gábor és a Mulató Aztékokból ismert vagány MC, Csokonai doppelgängereBalázsovics Mihály kísérteties zenei-irodalmi performansz is beépült ugyanis az előadásba. 

Fotók: Miskolczi János