Hírek

GANXSTÁÉK UTÁN A HAZAI ROCKABILLY CSILLAGOK IS KÉPREGÉNYT KAPTAK

2023. január 02.

Rövid idő alatt két képregénnyel is jelentkezett a Fonett Art tulajdonában működő Master-Lab Comics. Első kiadványuk, az „Egyenesen a mocsárból”, Ganxsta „Döglégy” Zolee és Takács-Koltay Vilmos, „Vilkó” fiktív texasi kalandjait örökíti meg, míg másodikat, a „Viva Las Vegas”-t! a Mystery Gang rockabilly együttesnek dedikálták. 

A Fonett Art megálmodójával, Tóth-Laboncz Attilával, „Labival” és munkatársával, Fekete Zoltán kommunikációs menedzserrel a Mystery Gang debreceni koncertje előtt beszélgettünk, ahova természetesen magukkal hozták legújabb szerzeményüket is, hogy bemutassák a közönségnek. 

„A pandémia okozta bezárkózás adta az ötletet, hogy előálljak egy olyan projekttel, ami nem kapcsolódik az utazáshoz, a személyes találkozásokhoz, így jött a Fonett Art – árulta el a Benzin zenekar és a Tankcsapda egykori tagja, Tóth-Laboncz Attila. Azt találtam ki, hogy fa lapokra fogok nyomtatni képzőművészek alkotásait, s azokból készítek használati tárgyakat” – tette hozzá. 

Mint mondta, célja, hogy kézzel fogható termékek formájában népszerűsítse a hazai képzőművészek munkáit. Az első ilyen egy telefontartó volt, innen jöttek a jegyzetfüzetek, határidő naplók, bögrék és pólók, majd az a Debrecenről szóló, grafikákkal és rövid szövegekkel ellátott kiadvány, amelyet idén, a város napján mutattak be. 

„Úgy tűnik, működik a dolog” – fogalmazott Labi. Ezidáig ugyanis körülbelül 40-50 művésszel vették fel a kapcsolatot, s tavasz óta egy új munkatárs is csatlakozott a Fonett Arthoz. 

„Labit régóta ismertem, ráadásul korábban már foglalkoztam művészeti kiadványokkal, így alakult, hogy március óta együtt dolgozunk. A szervezésben segítek, felkutatom a művészeket, alapvetően a kapcsolattartásért felelek – mondta Fekete Zoltán, akitől szintén nem áll távol a zenei világ, a ’90-es években ugyanis az egykori debreceni NEON12 klubban emlékezetes koncerteket szervezett. 

A képregények ötlete akkor ért meg Labiban, amikor Mester Csaba grafikus csatlakozott a Fonett Arthoz. 

„Csaba harminc éve rajzol képregényeket, Amerikában is jelentek már meg kiadványai ismertebb zenekarokról. Ekkor fogalmazódott meg bennem, mi lenne, ha mi is készítenénk hasonló képregényeket, hisz ilyen még nincs Magyarországon. Tudtam, hogy Ganxsta Zoli nyitott lenne erre, felhívtam, s egyből rábólintott. Nagyon örült az ötletnek, mert az ő fejében is motoszkált már hasonló, elkezdtük hát a közös munkát – magyarázta Labi, aki a képregény szövegezéséért felel. 

A képregény alaptörténetét a Dos Diavolos Egyenesen a mocsárból című lemezének egyik dala ihlette: Ganxsta és Vilkó egy póker partiról menekülnek – innen indul a kaland, amiben egy aligátor, Döglégy kabalaállata, s Labi is felbukkan egy tetkós képében. 

„A grafikus ragaszkodott hozzá, hogy én is szerepeljek a képregényben. Miért, Hitchcock is gyakran feltűnik a saját filmjeiben” – mesélte nevetve Labi. 

A képregény borítóját Kovács Lajos színezte, a szerkesztésben pedig egy igazi képregényforgalmazó veterán, György Zoltán volt segítségükre. 

Két további kiadványt is terveznek Ganxstáékkal – árulták el. A második a Kartelről, a harmadik pedig Zoli zenei életéről, korábbi kultikus bandáiról fog szólni. 

S ahogy már említettük, december 30-án, stílszerűen a Mystery Gang debreceni koncertjén mutatták be legújabb, a rockabilly együttes misztikus kalandjairól szóló képregényüket a Régi Csibészek Klubjában. 

„Egri Péternek régi rajongói vagyunk, Fenyő után ő a legnagyobb rockabilly zenész. Évente járnak ki játszani együttesével Amerikába, a Viva Las Vegas nevű fesztiválra, ahol komoly sikereik vannak. Egyetlen magyarként beválasztották őket a 25 legjobb rockabilly zenekar közé. Idén áprilisban is mennek fellépni – innen jött az újabb képregény sztorija, a „Viva Las Vegas!” ugyanis az idei koncertjük történéseit előlegezi meg” – magyarázta Labi. 

Mint mondta, bíznak benne, hogy ezen a tengerentúli eseményen, Kovács Gyula barátjuk jóvoltából az amerikai olvasók már angolul is kézbe vehetik a képregényt.

A terveikkel kapcsolatban elárulták, következő kiadványukat a bábművészet egyik legnagyobb magyar alakjának szentelik, a Master-Lab Comics harmadik képregényét Kemény Henrik születésnapján, január 29-én fogják bemutatni, s a "Könyv barátja hálózat" tagjaiként jelentkeztek a tagok számára kiírt pályázatra is. Csokonai Vitéz Mihály életéről készítenek egy képregényt, összefogva Balogh Lászlóékkal, akik a Cívisporta folyóirat révén maguk is a hálózat tagjai, valamint Löki Viktorral, a Streets of Debrecen fotósával. Ebben a kiadványban Csokonai mint rocksztár lép színre: „beisznak a Kollégiumban és sorjáznak a kalandok...” – mesélte sejtelmesen. 

A Mater-Lab Comics kiadványait a Libri online felületén, a képregénybörzéken, a Ganxsta Zolee és a kartel webshopján és természetesen a Fonett Art weboldalán lehet beszerezni! 

Fotók: Miskolczi János