Hírek

HELYETTESÍTHETI A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA AZ ÍRÓKAT?

2024. szeptember 13.

Helyettesítheti a mesterséges intelligencia a kreatív munkát és szakembereket? Valódi művészet az AI-művészet? Hogyan változtatja meg az életünket a mesterséges intelligencia? 

Szeptember 13-án igazán izgalmas panelbeszélgetésen vehetett részt az, aki a Térey Könyvünnepen a MODEM-be látogatott, ugyanis három szakértő feszegette a fenti témákat, annak apropóján, hogy Debrecen modern és kortárs művészeti múzeumában augusztus óta látható a világhírű török médiaművész, Refik Anadol Rumi Dreams című munkája. A MODEM Emmanuel Maggiori AI-szakértőt, Michal Hladky, a Creative Industries Kosice vezetőjét és Weiler Péter képzőművészt látta vendégül. 

Maggiori szerint több szakmát is érinthet az, hogy egyre inkább fejlődik a mesterséges intelligencia, de egyelőre úgy tűnik, csak alacsonyabb minőségű munka elvégzésére alkalmas az AI. Remekül tud például listákat előállítani vagy tényszerű adatokon alapuló cikkeket írni, nagy hátránya viszont, hogy elég sok buta hibát vét ennél bonyolultabb feladatoknál és természetesen hiányzik belőle az érzelem és a kreativitás, így valószínűleg egy jól felkészült szakértőnek nem kell izgulnia, hogy elveszítheti az állását. 

“Egy minőségi sorozat forgatókönyve vagy egy jó könyv sokkal több, mint szavak egymásra pakolása és nyelvtan. Ha az AI-ról gondolkodunk fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy van-e bennünk, emberekben valami különleges, ami a gépekben nincs meg? És a válasz ott van, hogy az agyunk működését nem lehet imitálni gépekkel” - magyarázta. 

Michal Hladky megerősítette, az AI nagyon hasznos tud lenni, például unalmas munkák gyorsabb elvégzésében, de egyelőre csak eszközként funkcionál, nem helyettesítheti a szakembereket, mert éppen az hiányzik belőle, ami az embert emberré teszi. 

AI-művészet kapcsán úgy fogalmaztak, az AI nem képes önállóan művészetet létrehozni, nincs benne innovatív gondolat, hiszen mi vagyunk azok, akik “kiképezzük” adatokkal. A technológia uralta világban egyébként ki vagyunk éhezve az emberi alkotásokra.

Mint mondták, elképzelhető, hogy több szakma is elveszti létjogosultságát a mesterséges intelligenciának köszönhetően, de összességében az emberiség számára hasznos lesz, hiszen sokat segít abban, hogy hatékonyabban végezzük a munkánkat. 

Fotók: Miskolczi János