Hírek

IULIA ENKELANA DEBRECENBEN ÍRJA LEGÚJABB KISFILMJE FORGATÓKÖNYVÉT

2023. július 16.

 Apja és lánya szinte egymást váltották a cívisvárosban. Májusban még Ardian Kyçyku albán íróval beszélgettünk a Petőfi téren, júliusban pedig a lánya, Iulia Enkelana (Iulia-Maria Kyçyku) tölt el egy hónapot Debrecenben a Magyar Írórezidencia Program keretében. 

Nem esett messze az alma a fájától, Iuliát gyakorlatilag minden művészeti ág érdekli: kisfilmeket rendez, rajzol, fotózik, színházba jár, de legfőképpen ír, első kötete Ha létezik egy hang (Dacă există o voce) címmel jelent meg. Debrecenbe is az utóbbi, az írás miatt jött, egy film forgatókönyvén dolgozik, amit reményei szerint meg is rendezhet majd. A kisfilm egy vak fiúról és a nagyapjáról szól, kettejük beszélgetése köré szerveződik a történet. 

„Nagyon érdekel az emlékezet és annak működésmódja, hogyan módosulnak idővel az emlékeink, miként válhatnak fikcióvá” – mesélte Iulia, kisfilmjeiben és novelláiban is visszatérő téma mindez. Félig román, félig albán származásúként pedig az identitás komplexitása is élénken foglalkoztatja. 

Romániában és Albániában is ugyanúgy otthon érzi magát, noha nem beszél anyanyelvi szinten albánul – mondta. Édesapja sokat mesélt neki Albániában töltött éveiről, s ő maga is gyakran megfordul a Balkánon, hiszen nagyszülei még ott élnek. Fontosak számára a pogradeci gyökerek: művésznevét is onnan kölcsönözte – mesélte. Enkelana a város ősi neve. 

Nagyon szeret utazni, Magyarországon azonban még nem járt korábban, úgyhogy minden új és érdekes számára, fontosnak is tartja, hogy a munka mellett felfedezze a helyi kultúrát, s mindent magába szívva térjen haza Bukarestbe - hangsúlyozta. A Mihók Tamás fordításában nemrég megjelent antológiából (Către Saturn, înot) kortárs szerzőinkkel ismerkedik, Szabó Magda köteteit is forgatja, s persze, igyekszik jelen lenni a városban, s minél több kulturális intézményt felkeresni. 

„Debrecen nyugodt, barátságos, olyan hely, ahol fellélegezhetsz, ebben kicsit hasonlít Kolozsvárra, ahol az egyetemi éveimet töltöttem” – magyarázta. 

A siker pedig már az ajtóban. Nemrég A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Színház és Multimédia Kutatóintézete Dramaturgia Kiválósága, Tamási Áron-díjra jelölte Madárcsontváz című darabját. Az eredményt július 14-én hirdették ki, s ugyan végül a díjat nem ő, hanem Székely Csaba kapta, így is nagy megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon felfigyeltek tehetségére. 

Fotó: magyarirorezidencia.hu