Hírek

MADÁCH INSPIRÁLTA ALKOTÁSOKBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS A PARTIUM HÁZBAN

2023. december 07.

Ismét találkoztak a debreceni és nagyváradi művészek a Partium Házban. Madách 200 címmel nyílt meg december 7-én a két város azon közös kiállítása, amely a Festum Varadinumon készült alkotásokat mutatja be, s amelyeket az hozta egy térbe, hogy mindegyik valamilyen módon a kétszáz éve született Madách Imre főművére, Az ember tragédiájára reflektálnak. 

Bánházi Gyöngyi, Bányai Szabados Katalin, Bíró Eszter, B. Nagy Gabriella, Bődi Ildikó, Beeri Dávid, Beri Valéria, Füleki Krisztina, Fürtös Dóra, Horea T. Salagean, Lukács Gábor, Marczin I. Bence, Palotai Erzsébet, Rácz Ervin, Tarcsa Viktória, Üveges Klemi és Zádor Lotti alkotásait tekintheti meg az, aki ellátogat a Piac utcai intézménybe. 

A kiállítás megnyitóján Puskás István kultúráért felelős alpolgármester mérleget az idei kulturális élet történéseit tekintette át. 

Emlékeztetett, 2023 különösen gazdag volt az emlékévek tekintetében. Petőfi Sándor 200., Madách Imre 200., a Himnusz 200., valamint Borbély Szilárd 60. és Csokonai Vitéz Mihály 250. születésnapját ünnepeltük.

“Ezek az alkalmak lehetőséget kínáltak a város közössége számára, hogy áttekintsük a kultúrához való viszonyát, ugyanakkor arra is, hogy ezek a szerzők, életművek élő, jelenvaló részeivé váljanak a közösségünk életének és kultúrájának” - fogalmazott. 

Mint mondta, ehhez hozzájárult az, hogy nem csak a klasszikus irodalmi programok zajlottak a városban, hanem a legkülönfélébb társművészetek is bekapcsolódtak ezekbe az emlékező folyamatokba, jelesül a képzőművészek is. 

“Madách a kakukktojás a sorban, hiszen ő az, akinek a születésnaposok közül legkevesebb köze van Debrecenhez, de éppen a képzőművészetnek köszönhetően mégis nagyon jelent volt főműve, Az ember tragédiája a városban. A Széchényi utcai Új Galériában debreceni művészek is áttekintették a mű aktuális üzeneteit egy kiállítás formájában. ” - tette hozzá.  

Hangsúlyozta, jelen kiállítás egy olyan közös alkotói együttlét eredménye, amely Madách születésnapjának apropóján született, de nagyon is rólunk szól és arról, hogy milyen kapcsolat fűzi a két várost egymáshoz. Mint mondta, ez legalább olyan fontos, ha nem lényegesebb, mint a testvérvárosi szimbolikus gesztusok.

Meleg Vilmos, a Festum Varadinum Alapítvány elnöke az alpolgármester szavaihoz kapcsolódva elmondta, ez a tematikus kiállítás bizonyítéka annak, hogy mit tud összehozni két hasonlóan gondolkodó közösség és annak, hogy nem választhat el bennünket semmi, sem határ, sem ideológia. 

“Mi odaát önmagunk maradtunk, csak megnőtt körülöttünk az idegen. Ezért is nagyon fontos, hogy együtt tudjunk gondolkodni, érezni” - emelte ki. 

A tárlatot Dr. Béres Norbert irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem oktatója mutatta be a látogatóknak. 

Mint mondta, Madách kerek születésnapja, nem csak a kultikus tiszteletre adhat alkalmat, hanem együtt gondolkodásra és együtt alkotásra is inspirálhat.

Kiemelte, magától Madáchtól sem állt távolt a festészet, a hagyatékából számos különböző méretű és technikával készült kép maradt ránk, másrészt pedig Az ember tragédiájának képi reprezentációja is hosszú gyakorlatra tekint vissza. 

"A debreceni és nagyváradi művészek a nyelvi kód fordítóivá váltak, amikor a művészeti produktum egyes elemeit a kép médiumába helyezték át. A képek jelenvaló teszik a szöveget. A képzőművészek tovább gondolják és színre viszik a mű égető kérdését a maga nyers valóságában. " - fogalmazott. 

Szöveg: Szilágyi Szilvia
Fotó: Miskolczi János