Hírek

PETŐFI DEBRECENI IDŐSZAKÁT ELEVENÍTI FEL A DÉRI MÚZEUM TÁRLATA

2023. február 23.

Színről színre Petőfi címmel még az elmúlt év végén nyílt a Déri Múzeum Petőfi Sándort idéző, időszaki múzeumpedagógiai tárlata. A költő 200 éve búcsút vett "elzárt Mennyország"-ától, a színészettől. Most, az emlékév keretében az intézmény múzeumpedagógusai erre nyitnak kaput az interaktív foglalkoztató tárlat segítségével. A kiállítás korabeli visszaemlékezések, színikritikák és tudósítások révén eleveníti meg a költőóriás Debrecenben töltött időszakát és mesél el életéből három történetet egy-egy helyszín és központi műtárgy beemelésével. A látogatók így nyomába eredhetnek az egyes történeteknek és kideríthetik, mely helyszínekhez kapcsolódnak. Mi több, fel is kereshetik e helyszíneket. A kiállítás központi motívuma az a színház, melyben maga Petőfi is fellépett. A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásnak és játéknak elérhető egy online változata is az intézmény honlapján.

Ez az első múzeumpedagógiai tárlat a Déri Múzeumban, tehát a szelekció alapját a múzeumpedagógiai alapok jelentik – hangsúlyozta az Európa Rádióban adott interjújában Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus. A látogatók szabadon választhatják ki, hogy melyik úton szeretnének haladni. Három ösvény áll a rendelkezésükre: az egyik a vérzivataros időkbe visz, a másik egy gondolati világba, a harmadik pedig a katarzis felé. 

„Gyakorlatilag játszva juthatunk információkhoz, a tárlaton látható tárgyak pedig pluszt adnak a meglévő Petőfi-képünkhöz” – magyarázta a múzeumpedagógus. 

Egyik központi momentuma a tárlatnak, amikor Petőfi felhagy a színészmesterséggel. Szabó Anna Viola készített is egy makettet arról az épületről, ahol Petőfi fellépett, ezt a makettet fedezhetik fel a látogatók, s népesíthetik be - ismertette Aranyi Fruzsina. 

Mint mondta, a kiállítás egy viszonylag kis térben foglal helyet, ez a tér azonban lehetőséget él, hogy változatos módszerekkel éljenek. A nyomozást követően van arra is lehetőség, hogy feltárják a résztvevők, milyen információkkal gazdagodtak, s ha van rá igény, az egyes helyszíneket is fel tudják keresni, amelyekhez a történetek kapcsolódnak. 

A kiállításra egyrészt iskolás csoportokat, másrészt egyéni látogatókat várnak, s van egy online foglalkozás is, ami a Déri Múzeum honlapján próbálható ki. 

Debrecen és Petőfi

Aranyi Fruzsina rámutatott, több történet is kapcsolódik Petőfi debreceni éveihez, ebből a kiállításon hármat idéznek fel, zömmel pozitív töltetűeket. 

"A cívisvárosban Petőfi még kacérkodott azzal a gondolattal, hogy színész legyen, de visszaemlékezések nyomán elmondható, hogy nem volt nagy tehetsége ehhez. Itt dönti el azt is, hogy a költészet felé fordul, itt gyűjti össze azokat a verseit, amiket aztán felvisz Pestre. A Déri Múzeum őrzi a Dalaim című kéziratát, ebben a versben fogalmazza meg a költői hitvallását, ezért markáns szerepet kapott a tárlaton is" - hangsúlyozta. 

Érdekességként elárulta, a kézírását több szakember is megvizsgálta, a grafikusok megállapították, hogy igen impulzív ember volt, néhol az íráskép megváltozik, ami pedig arra utal, hogy az életében bekövetkezett momentumok nagyon megviselték, megváltoztatták a természetét.

Fotók: Miskolczi János