Hírek

2023 EGY SOR IRODALMI EMLÉKÉVET HOZ A NAPTÁRBA

2022. november 17.

„2023 egy sor olyan évfordulót hoz a naptárba, amely a magyar kultúra számára nagy lehetőség arra, hogy ne csak megemlékezzünk a nagy életművekről, teljesítményekről, de ezeket élővé is tegyük” – fogalmazott Puskás István kultúráért felelős alpolgármester november 17-én a Debreceni Református Kollégiumban tartott sajtótájékoztatón, melyen a jövő évi irodalmi programokról, évfordulókról tájékoztattak a helyi kulturális intézmények képviselői. 

Az alpolgármester felidézte, Petőfi Sándor születésének 200., a Himnusz születésének 200., Madách Imre születésének 200. évfordulóját, míg Csokonai Vitéz Mihály 250. születésnapját és Borbély Szilárd 60. születésnapját ünnepeljük jövőre. 

Mint mondta, sokszínű rendszerben fognak zajlani ezek a programok, amelynek építésébe, népszerűsítésébe az idén tavasszal elindult Könyv barátja hálózat tagjait is bevonják. 

Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorhelyettese négy pontban foglalta össze a jövő évi terveiket.

Mint mondta, jövő év tavaszán lesz a DRHE senior akadémiájának a 14. szemesztere, ősszel pedig folytatódik a 15. Ötször két előadásuk közül legalább 4-5-öt az említett emlékéveknek kívánnak szentelni. Ősszel Csokonaira, tavasszal pedig Petőfi és a Himnusz, Kölcsey és Madách kerül előtérbe, ugyanígy a tavaszi és az őszi Scientia ac Educatio elnevezésű konferenciájukon.

Társadalmi-nevelési folyóiratuk jövő évi számában tematikus blokkokat kívánnak megjelentetni az évfordulók apropóján és kétfordulós esszéíró pályázatot is hirdettek, a közlésre alkalmas munkákból pedig egy hallgatói antológiát jelentetnek majd meg. 

Győri János, a Debreceni Református Kollégium és a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményének igazgatója elmondta, hamarosan megjelenik egy Melius-kötet, a reformátor négy 16. századi nyomtatványának szövege, ennek lesz egy könyvbemutatója a Melius Juhász Péter Emléknapok során. 

A gyűjtemények három nagy évfordulóra koncentrálnak – sorolta Győri János: a Petőfi-, a Kölcsey- és a Csokonai-évfordulóra. 

Hozzátette: október 16-án fejeződött be Orlai Petrich Soma II. Lajos holttestének megtalálása című festményének a restaurálása. Az allegorikus kép Petőfi halálát is megjeleníti, ezzel kedveskednek a látogatóknak január 3-ától. 

Mint mondta, nagyobb hangsúlyt fektetnek jövőre a Debreceni Református Kollégium épületében látható Petőfi-szobor bemutatására és természetesen Kölcseyről sem feledkeznek meg: 

„A Himnusz azért is fontos számunkra, mert Kölcsey csak a Református Kollégiumban tanult, 14 esztendőt töltött itt, a műveltségének nagyobb részét a Kollégiumban szerezte, a kiállításunkon elsősorban ezt szeretnénk megjelentetni. A Kölcsey-kiállítás egész évben látogatható lesz, ahogyan az Orlai Petrich-festmény is” – hangsúlyozta. 

Az eddig kissé elfeledett Csokonai-szobát is szeretnék népszerűsíteni, a költő legfontosabb tárgyi emlékét, a furulyáját pedig megszólaltatni – árulta el. 

„2022 decemberében egy olyan személyt ünneplünk, aki Debrecent föltette a világtérképre – hangsúlyozta Fazakas Gergely Tamás, a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője és a Debreceni Egyetem Magyar Irodalmi Intézetének igazgatója. 

Emlékeztetett, a Melius Juhász Péter-emléknapok című rendezvénysorozat tulajdonképpen már egy héttel ezelőtt elindult azzal, hogy a reformátor emlékére a Méliusz Juhász Péter Könyvtár emlékfát ültetett. 

„490 évvel ezelőtt született és 460 évvel ezelőtt lett püspök. 40 évesen halt meg, 30 évesen lett püspök, ez a bő tíz év elég volt arra, hogy rengeteg munkát publikáljon, rengeteg hitvitát folytasson, a kultúrpolitikában is érvényes eredményeket hozva” – emelte ki. 

A reformátorra három alkalommal emlékezik a cívisváros, különböző közönséget megszólítva. 

December 5-én a Karakter Kávézóban egy különleges Biblia-bemutató várja a látogatókat. A Kálvin Kiadó Könyvek című négy kiadványa regényszerű formában mutatja be a Szentírást. Ennek népszerűsítő jellegéről fognak beszélgetni teológusok, irodalomtörténészek, a kiadvány grafikusa, tervezőszerkesztője – emelte ki Fazakas Gergely. 

A második alkalom december 9-én lesz, amikor Huszár-Gál énekeskönyvéből hangzanak majd el dalok Csörsz Rumen István hangszerelésében, áttételesen és közvetlenül is Méliuszra emlékezve, de Kobzos-Kis Tamásra is, hiszen az ő repertoárját kölcsönzik – magyarázta. 

A harmadik alkalom pedig egy tudományos rendezvény lesz – árulta el. December 15-én mutatják be az Alföldi Nyomda és a Tiszántúli Református Egyházkerület gondozásában megjelent új Melius-kötetet a Debreceni Református Kollégium Kistanácstermében, valamint előadás és kerekasztal-beszélgetés is lesz, illetve egyéb a Kollégiumhoz és a Debreceni Egyetemhez kapcsolódó könyvek megjelenésének bemutatója, melyek mind a 16-17-18. századi Debrceeni Kollégiumi protestáns hagyományok tudományos feldolgozását jelentő kötetek. Ekkor a Debreceni Egyetem Irodalmi Intézetének, Doktori Iskolájának végzettjeinek és jelenlegi munkatársainak, valamint a Kollégium dolgozóinak és a Könyvtár munkatársainak a szakmai munkáit mutatják be. 

Novemberben pedig tartanak egy konferenciát, amibe a debreceni középiskolásokat is bevonják, a fiatalok kis projektben dolgozhatják fel a felvilágosodás korának irodalmát – sorolta. 

Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy az elkövetkezendő négy irodalmi nagyprogramjuk tematizálni fogja mind a Csokonai, mind a Himnusz évfordulóit, ahol együttműködnek a társintézményekkel és az országban működő más jelentősebb könyvtárakkal. 

De van még egy helyi évforduló is - mutatott rá. 

„Borbély Szilárd jövőre lenne hatvanéves, úgy gondoltuk, hogy a Térey Könyvünnepen őt szeretnénk fókuszba állítani, hiszen azon alkotók közé tartozik, aki nemzetközi jelentőséggel is bír” – hangsúlyozta az igazgató. 

„A jövő év a sokszínűség jegyében fog telni a Déri Múzeumban, minél többféle közönséget szeretnének megszólítani” – szögezte le a múzeum tudományos igazgatóhelyettese, Lakner Lajos. Mint mondta, ezt az évet arra használják, hogy megpróbálják a diákságot is bevonni. Ennek az első állomása volt a Petőfi Színről-színre című múzeumpedagógiai kiállításuk és játékuk, amely a múlt héten nyílt. 

Terveik szerint lenne egy Csokonai kiállításuk is, melyben Csokonai életéről, gondolkodásáról lesz szó, olyan formában, ami a meglepetés erejével fog hatni, „lesz benne egy csavar” – magyarázta. 

Jövő év júniusában egy nagyszabású Petőfi-konferenciára kerül sor, a Petőfi Magyarországán két témát jár majd körül, egyrészt, hogy milyen volt hazánk az 1840-es években, a másik pedig a kultusz témaköre. 

A Déri Múzeum ismét egy különleges színpadi előadásra vállalkozott, a János vitéz egy rendhagyó feldolgozását készítenék el helyi képzőművészek segítségével. Ezt az előadást aztán ki is viszik Debrecenből, és hátrányos helyzetű térségekben mutatják be. 

Mint mondta, várható egy izgalmas séta is, mely a Mauzóleumtól indulna és bevonná a Petőfi-emlékhelyeket, ezenkívül pedig több pályázatot is indítanak, tárgyalásban vannak egy Kölcsey-leszármazottal, akinél lapul egy értékes tárgy a Himnusz szerzőjétől. „Ennek bemutatása is fontos esemény lenne a város számára” – hangsúlyozta. 

Fotók: Miskolczi János