Hírek

AKIT MINDIG FÉLREÁLLÍTOTTAK: SZÁZ ÉVE SZÜLETETT NIKLAI ÁDÁM

2024. szeptember 10.

Bach-hegedűjáték csendült fel a délutáni órákban a Holló János utca 6. szám alatt - a zeneszerző nagy rajongója, Niklai Ádám költő születésének 100. évfordulóját ünnepeltük így és emléktáblája megkoszorúzásával szeptember 10-én, egykori lakása ablaka alatt. Így vette kezdetét egyszersmind az idei Térey Könyvünnep. 

"2020-ben azért hívtuk életre a Térey Könyvünnepet, hogy legyen egy olyan dedikált időszak az életünkben, amikor a Debrecenhez kötődő szerzők művein keresztül tudunk beszélni magunkról, a közösségünkről. Ezen alkalomnak egy fontos vállalása, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni azokat a szerzőket, akik városunkat gazdagították és segítettek bennünket abban, hogy jobban megértsük magunkat, a közösséget, a várost" - mondta Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere a költő emléktáblájának megkoszorúzása előtt. 

Zech Gábor, Niklai Ádám fia néhány megható pillanatot idézett fel édesapja hányatatott életéből és pályájából, "akit mindig félreállítottak". 

"Soha nem szerepeltek művei a Szép versek antológiában, egyszer azonban úgy tűnt, már ott van a kiadvány kapujában. Felrendelték Pestre, hogy készítsenek róla egy profi fényképet az antológiához, felvonatozott, elment a Váci utcába a fotóshoz, aki aztán hátra sem fordulva csak annyit mondott neki: Ja, már tárgytalan". 

Ez a kitaszítottság visszatérő témája volt a koszorúzás utáni megemlékező kerekasztal-beszélgetésnek is, amelyen Arany Lajos, Bakó Endre, Várhelyi Heléna és Erdei Sándor idézték fel Niklai Ádámhoz fűződő emlékeiket a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A szerző verseit Újhelyi Kinga, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze tolmácsolta. 

"Életében is alig tartották számon, halála után pedig néma csönd övezi életművét, pedig azt mindenki elismeri a szakmában, hogy kortársaival egyenrangú volt. Kétszázhatvan költeményéből legalább hatvan remekmű, ezt pedig nem minden költő mondhatja el magáról. Ez a 100. évforduló arra kellene ráébresztenie a szakmát, hogy ez így nincs jól" - hangsúlyozta Várhelyi Heléna, aki közeli barátja volt a költőnek. 

Bakó Endre szerint ez a jelenség minden korszakra igaz, kivesznek nagyszerű költők a köztudatból, akkor is, ha nagy értékek szunnyadnak a köteteikben. Az irodalomtörténész szerint Niklai Ádám származása mellett a vidékiség volt az, ami miatt megtörténhetett, hogy ennyire elhalványult az a költészet, amit ő művelt. 

Arany Lajos felidézte, haláláig, több mint öt évig a Hajdú-Bihari Napló szépirodalmi lektoraként dolgozott, így nagyon sok fiatal költő köszönheti neki a pályáját. Javasolta, emlékére méltó lenne kiadni saját művei, a vele készített interjúk mellett azokat a műveket (költeményeket, tárcákat) is, amelyeket ő hagyott jóvá. 

Szerző: Szilágyi Szilvia
Fotók: Miskolczi János