Hírek

BEMUTATTÁK TÉREY LENGYELRE FORDÍTOTT VERSESKÖTETÉT KRAKKÓBAN!

2024. július 09.

A Miłosz Fesztivál az egyik legfontosabb költészeti fesztivál Lengyelországban és az egyik legnagyobb irodalmi esemény Közép-Európában. 

A fesztivál lehetőséget teremt arra, hogy a nagyközönség közelebb kerüljön a klasszikus és kortárs költőkhöz, megismerjék a fontosabb kiadókat, folyóiratokat és fordítókat. 

A fesztivál a Krakkói Költészeti Találkozókból nőtt ki, amelyeket 1997 és 2000 között rendeztek meg lengyel Nobel-díjasok – Czesław Miłosz és Wisława Szymborska – védnöksége alatt. 

Czesław Miłosznak nagy szerepe volt a Költészeti Találkozók szervezésében és lebonyolításában, különösen a Kelet és Nyugat Költőinek Találkozóján Krakkóban. A Miłosz Fesztivált a költő halála után alapították, hogy folytassák az irodalomról és a kortárs kultúra állapotáról folytatott vitákat.

Az idei Miłosz Fesztivál a hagyományokhoz híven június 30-án, az író-költő születése napján vette kezdetét, és egészen július 7-ig tartott. Kiemelkedő nemzetközi szerzők és a lengyel költészet legfontosabb alakjait ünnepelték ezalatt Krakkóban. 

Mint azt korábban beharangoztuk, a Miłosz Fesztiválon, július 6-án mutatták be Térey János a kiváló fordító, Daniel Warmuz által lengyelre fordított verseskötetét is, amely A méz jövője (Przyszłość miodu) címet kapta. A műfordítóval Melhardt Gergő irodalomtörténész és Harmath Artemisz, a költő özvegye, irodalmár beszélgetett Krakkóban. A kötet megjelenését Debrecen városa és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár tette lehetővé.

A debreceniek is hamarosan kézbe vehetik a kötetet, hiszen a Térey Könyvünnepen is bemutatják azt. 

Fotók: Katarzyna Kukiełka