Hírek

DEBRECENBEN IS BEMUTATTÁK A WALDHEIM-ÜGYET BONCOLGATÓ KÖTETET

2023. december 05.

Ausztria az 1986-os államfőválasztásra készült, amikor kiderült, a konzervatív Osztrák Néppárt jelöltje, a volt ENSZ-főtitkár Kurt Waldheim a második világháború idején a német Wehrmacht tisztjeként szolgált. 

Az ügyből óriási botrány lett, bár azóta sem bizonyítja semmi, hogy Waldheim, aki 1986 nyarán aztán elfoglalta tisztségét háborús bűnöket követett volna el. 

Szalay-Bobrovniczky Vince A Waldheim-ügy és Ausztria címmel írt könyvet a botrányról és hatásáról, annak történelmi, politikai és morális aspektusait is körüljárva. A kötetet december 5-én mutatta be a szerző a kiadvány szerkesztőjével, Szatmári Péterrel a Déri Múzeum Dísztermében. 

A szerző hangsúlyozta, Waldheim Wehrmacht-múltjából azért lett ekkora botrány, mert az államfő a vádakra ügyetlenül reagált és meglehetősen közömbösen viszonyult az egész ügyhöz, valamint korábban, az ENSZ-ben többször is a palesztinok mellett foglalt állást. Mindez tovább erősítette azt a nézetet, hogy Waldheim mélyen antiszemita. 

“Waldheimnek politikai szempontból nem volt szabad lemondania, hiszen nem volt ellene bizonyíték, de helyesen döntött, hogy 1992-ben nem jelöltette újra magát” - véleményezte a történteket Szalay-Bobrovniczky. 

Kiemelte, az ügynek az önmagán túl mutató hatása az, ami rendkívül fontos, hiszen rákényszerítette az osztrákokat arra, hogy szembenézzenek a második világháborúban elkövetett bűneikkel. 

Puskás István kulturális alpolgármester úgy fogalmazott a könyvbemutató megnyitóján, a kötet ma is aktuális, hiszen azok a dilemmák, amelyek az akkori ügyet mozgatták, ma is ugyanúgy jelen vannak.

Fotók: Miskolczi János