Hírek

HAMAROSAN RAJTOL A 19. DEBRECENI KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL

2022. Április 06.

Idén ünnepeljük Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulóját. A jeles költő, műfordító gyerekverseit sokan ismerik gyerekkorukból, de az életmű még mindig nem olyan jelentős, mint azt annak poétikai jelentősége indokolná. 

Éppen emiatt erről, a magát nehezen adó költészet mibenlétéről, megközelíthetőségéről lesz szó a fesztivál kiemelt szakmai beszélgetésein – ismertették a szervezők a programsorozat szerdai sajtótájékoztatóján. 
(Fotók: Miskolczi János)

De előtérbe kerül a 2014-ben elhunyt debreceni költő, Borbély Szilárd költészete is. Halála után megjelent, Bukolikatájban című kötetét április 10-én mutatják be.

Vers és zene is találkozik egymással Szabó T. Anna és Dés András vendégszereplésekor, s a fesztiválokkal egybeforrt szavalóverseny sem maradhat el, melynek az idén szintén a Nemes Nagy-centenárium ad keretet. A fesztivál utolsó napjain pedig Tar Sándor életművével ismerkedhetünk egy kétnapos konferencia alkalmával. 

Ha tehetik, ne felejtsenek el benézni a helyi kávézókba, cukrászdákba se, hiszen a finomságok mellé jár egy ajándék vers is.

Program:

Április 9., 17.00, Modem: Teszteljük a gravitációt – Szabó T. Anna költő és Dés András ütőhangszeres zenész estje

A költészet napjára harmincéves írói pályája állomásaiból válogat a mai magyar irodalom egyik legjelentősebb egyénisége, Szabó T. Anna. Az ünnep alkalmából a verset állítja a középpontba. Élete lassan ötven évében ez lesz az első alkalom, hogy visszatekint az eddigi munkáira, időrendben lépkedve végig tíz verseskötetén: a felolvasást vallomásokkal kíséri, felrajzolja az íveket, a versek hátterét és tétjét. Szó esik majd alkalmi szövegekről, dalokról, gyerekkötetekről, sőt, az álneveken írott, titkos, játékos versek is előkerülhetnek.

A felolvasásokat a kortárs zenei élet meghatározó ütőhangszeres előadóművésze, Dés András improvizációi kísérik végig, a ritmus tudat alatti sugallatát, írás és hang mély, izgalmas kapcsolódását jelenítve meg a színpadon, váratlan gesztusokkal új és új párhuzamokat teremtve a szöveg és a zene közt. Az előadás bátorság, az is kiderül, mennyire bíznak meg ők ketten, ott és akkor a művészi párbeszéd teremtő erejében. A belépés ingyenes.

Április 10., 17.00, Déri Múzeum, díszterem: Borbély Szilárd Bukolikatájban című kötetének bemutatója

Résztvevők: Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész, Valastyán Tamás, esztéta

Közreműködik: Bakota Árpád, a Csokonai Színház Jászai-díjas színművésze

A Bukolikatájban. Idÿllek Borbély Szilárd posztumusz verseskötete. A szerző 2013-ban állította össze a 2009 után keletkezett verseiből, melyek az antik mítoszok alakjaival népesítik be a Nincstelenek című regényből ismerős világot. Emberi és isteni szenvedéstörténetek íródnak egymásra ezekben a megrendítő és provokatív idillekben. A Bukolikatájban egy jelentős költői életmű súlyos záróköve.

Április 11., 8 óra, Méliusz Központi Könyvtár: 16. Megyei Versfesztivál, a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola programja.

Április 11., 17 óra, Méliusz Központi Könyvtár: Kerekasztal-beszélgetés a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költészetéről

Résztvevők: Balajthy Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Kiss Noémi író, kritikus, Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész. 

Moderál: Fodor Péter, az Alföld folyóirat szerkesztője, közreműködik: Varga Klári, a Csokonai Színház Jászai-díjas színművésze.

Április 12., 14 óra Méliusz Központi Könyvtár: Nemes Nagy Ágnes 100 – az Ibolya utcai Általános Iskola Szavalóversenye (1-2. és 3-4. osztályosoknak)

Április 13-14. Déri Múzeum: A hangadó –Tar Sándor-konferencia

A Déri Múzeum, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, az Alföld szerkesztősége, valamint a DAB Irodalomtudományi Munkabizottsága által szervezett konferencia Tar Sándor életművét vizsgálja.