Hírek

HIÁNYPÓTLÓ KÖTET JELENT MEG A DEBRECENI DIÁKÉLETRŐL!

2023. június 11.

Az Ünnepi Könyvhéten, június 10-én mutatták be a Méliusz Juhász Péter Könyvtár kiadásában Horog Máté Debreceni diák dalos- és anekdotakönyvét. A grafikai munkáiról és legendás városjárásairól is ismert szerkesztő tizenkét-tizenhárom évnyi munkájának eredménye a kötet, amelynek első nyolcszáz példányát ajándékba kapták a helyszínen, a Csapó-korzón az érdeklődők. 

"A gyűjtemény elég hosszú múltra tekint vissza, tizenkét éve körvonalazódott bennem, hogy kiadjak egy ilyen könyvet, amelyet olvasva többszáz évet visszautazhatunk. Csokonairól szoktuk mondani, hogy a debreceni diákság alfája és omegája, a tehetségben, tudás iránti vágyban is élen jár, de a csintalanságban, a vidámságban is. Költőnk is nagy szerepet kap a gyűjteményes kötetben" – árulta el Horog Máté az Európa Rádió interjújában Buzás Borinak. 

Mint mondta, 2010-ben jelent meg a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyik folyóiratában egy tanulmánya a témában, akkor fogalmazta meg először, hogy több városban is megfordult, több város diákéletét látta, és észlelte, hogy a miskolci és soproni diákéletben is vannak olyan hagyományok, amiket akár több száz éve is őriznek és bátran felvállalnak az ottani diákok. 

„Tősgyökeres debreceniként előtört belőlem a debreceni bezzegség, hogy nekünk is vannak ilyen hagyományaink - gyakorlatilag ez hívta életre a kötetet. Egy baráti társaságommal, cserkésztársaimmal kezdtük el kutatni a debreceni diákokra vonatkozó dalokat, anekdotákat, én lettem a csapat vezetője, és én vállaltam fel, hogy a kutatás eredménye egyszer könyv formában is megjelenhessen” – fogalmazott. 

Kiemelte, a könyv koncepciójában nem csak a gyűjtés, a megörökítés volt a lényeg, hanem egy kis tankönyvíz is keveredett a kiadványba, ugyanis, ha valaki szeretne az egykori debreceni diákmulatozási formát megszervezni, vagy akár csatlakozni az általuk szervezett úgynevezett symposionokhoz vagy conviviumokhoz, a debreceni diákok lakomájához, akkor ebben a kis kiadványban tippeket, ölteteket, hasznos olvasmányt is talál ezzel kapcsolatban. 

A tudományos igény is megjelenik a kötetben, de nagyon sok szóbeszédre is alapoz, a grafikai munka is a rendezői elv része volt, szerették volna hozni a diákköltészetnek az eszköztárát, a kéziratos jelleget, és a kötet egyfajta kedvcsinálóként is funkcionál. "A jövő generációján áll, hogy szeretné-e tovább kutatni a témát" – árulta el. 

Fotók: Facebook/City Lengeds.com