Hírek

ILLUSZTRÁCIÓK NYITNAK KAPUT DEBRECENI KÖLTŐK MŰVEIRE

2023. augusztus 15.

Idén a Graphifest és a Budapesti Illusztrációs Fesztivál a fővárosi helyszíneken kívül a cívisvárossal együttműködve, két Debrecenhez köthető irodalmi alkotó témájában is meghirdette illusztrációs pályázatát. A két alkotó: Csokonai Vitéz Mihály és Borbély Szilárd, akik több szállal kötődnek városunkhoz. A pályázatra olyan képi alkotásokat vártak Csokonai születésének 250. és Borbély Szilárd születésének 60. évfordulója kapcsán, amelyek az alkotók konkrét műveire reflektálnak. 

Augusztus 1-ig 380 pályamunka érkezett be, a legjobb 100-ból pedig kiállítás nyílt augusztus 15-én a Bényi Galériában, melyet délután hat órakor tártak a nagyközönség elé. 

A megnyitón Puskás István kulturális alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a tárlat azért is foglal el különleges helyet a karneváli hét programjaiban, mert nagyon szorosan kötődik egy egész évet átfogó programsorozathoz, amelyekkel fel szeretnék hívni a figyelmet Debrecen magyar irodalomtörténetben betöltött szerepére. 

„A város közössége számára igyekszünk minél több módon megmutatni, hogy az irodalom, az olvasás és a könyvkultúra a debreceni identitásnak rendkívül fontos része. Országszerte rengeteg program emlékezik meg Petőfi 200. és kicsit kevésbé hangsúlyosan a Himnusz 200. és Madách 200. születésnapjáról, de van két fontos évfordulónk még, amit igyekszünk nem csak a cívisvárosban, de azon kívül is megmutatni, ez pedig Csokonai 250. születésnapja és Borbély Szilárd születésének 60. évfordulója. A mostani kiállítás tulajdonképpen ezt a két jeles alkalmat tematizálja" - mondta.

Hozzátette: jó ötlet volt a közös pályázat, mert számos kitűnő művész, számos nagyon izgalmas megközelítésben hozza elénk, teszi élővé ezt a két életművet. 

A kiállítás egyik kurátora, Révész Emese ismertette, a 2019-ben Herbszt Lászlóval megalapított Budapesti Illusztrációs Fesztivál nem kirekesztő céllal született, hiszen már a kezdetektől terveik között szerepelt, hogy vidéken is láthatóvá tegyék a beérkezett alkotásokat. Viszont most először fordult elő, hogy egy másik város is beszállt ebbe a pályázatba – emelte ki, majd a két debreceni szerző, Csokonai és Borbély Szilárd kapcsolódásairól ejtett néhány szót. 

„Két olyan nagyszerű intellektusról van szó, akik ellentmondásos módon kötődtek a városhoz, éppen ezért minden olyan megmozdulás, amikor a város őket ünnepli, akkor tulajdonképpen jóvátételi gesztust tesz. Ilyen szempontból ez a kiállítás is ennek körébe sorolható, Debrecen bizonyítja, hogy a sajátjának érzi mindkettejüket” – hangsúlyozta. 

Mint mondta, az illusztrációk azért fontosak, mert kaput nyithatnak a két szerzőre, lehetővé teszik a képek kultúrájában élő kortárs nézők számára, hogy könnyebben megközelíthetőek legyenek. 

"Csokonai messze van tőlünk, Borbély Szilárd pedig nehezen érthető, szükségünk van a képekre, hogy azt a mély fájdalmat és tragikumot, amit sugároznak a szövegeik, verseik, prózáik átélhetőbbek legyenek" - fogalmazott. 

A megnyitót követően azt is megtudhattuk, hogy a zsűri szerint melyik volt a három legkiválóbb alkotás. A harmadik díjat Szabó Imola Julianna munkái érdemelték ki, a másodikat Heinrich Annamária kapta, míg az első díjjal Bechtel Helga térhetett haza, aki Borbély Szilárd műveit illusztrálta.

A megnyitón összefutottunk a Master-Lab Comics grafikusával, Mester Csabával, aki épp azt ecsetelte, hogy a pályázatra beküldött alkotásai egy nagyobb munka részei. 

„Labival (Tóth-Laboncz Attila) tervezzük, hogy lesz egy Beat-költőkre fókuszáló képregényünk, melybe Charles Bukowski, Jack Kerouac, Bob Dylan, Jim Morrison, Tom Waits verseken túl belecsempésznénk Borbély Szilárd műveket is" - magyarázta.

S ez nem minden, hiszen hamarosan egy Csokonai-képregénnyel is jelentkeznek. 

"Egy időutazással a modern időkbe, terekbe repítjük a költőt. Igyekszünk a mai fiatalok szemszögéből megközelíteni Csokonait, elképzelni, milyen lett volna, ha ma él, mivel foglalkozna, milyen költői háttere lenne” – mesélte Mester Csaba. 

Mint mondta, eddig 13 oldal készült el ebből a kiadványból, így a Csokonai-képregényt előreláthatóan szeptember végén mutatják majd be. Jelen kiállítás pedig szeptember 15-ig várja a látogatókat, ezt követően pedig Pozsonyba repül, egy Borbély-konferenciára szállítják.

Szerző: Szilágyi Szilvia
Fotók: Miskolczi János