Hírek

ISMÉT ÖSSZEJÖTTEK A KÖNYVBARÁTOK

2023. január 10.

A Karakter Kávézóban gyűltek össze január 10-e délutánján az immár több mint harminc taggal bővelkedő Könyvbarátok, akikhez ezen a napon csatlakozott a DEMKI, a Katedra Színházi Műhely, illetve a Kis Nápoly is. 

A közös eszmecserén a Könyv útja pályázat részleteit beszélték át a hálózati tagok.

Ahogyan abban megállapodtak, a projektek tervezetét február 15-ig nyújtják be, töltik fel egy közös felületre, február 28-án fogják prezentálni egymás között, majd közösen döntenek arról, melyik legyen az a tíz projekt, amely megkapja a pénzügyi forrásokat, vagy annak egy részét, azok megvalósításához. 

A projekt részleteit az alábbiakban közöljük:

Az Országgyűlés 2020-ban döntött arról, hogy a 2022. és 2023. évet Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, valamint a méltó megemlékezések megszervezésének biztosítása céljából Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja. 1823 más nevezetes születésnapok és események bicentenáriuma is, amelyek szintén s méltán kapnak emlékévi tisztelgést és több szorosan kapcsolódik Debrecenhez.

Különösen jelentős ünnep számunkra, hogy Kölcsey Ferenc kétszáz éve tett pontot a Himnusz letisztázott kéziratának végére. A debreceniek szívének oly kedves, a városhoz ezer szállal kötődő Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulóját, és Borbély Szilárd költő, író 60. születésnapját is 2023-ban ünnepeljük.  

A város kulturális életét szívén viselő debreceni polgárok, vállalkozók azon közösségének, akik a Könyv barátja hálózatot alkotják, az irodalmi emlékév 2023 projekt nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy megmutathassák, számukra mit üzen Petőfi Sándor, Kölcsey Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály és Borbély Szilárd.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata felkérésére a Könyv barátja hálózat tagjai 2023-ban, meghatározott pénzalapból valósíthatják meg azon kreatív ötleteiket a várossal karöltve, amelyek az olvasás és az irodalom népszerűsítését szolgálják. A projekt célja, hogy ösztönözze az újszerű, irodalommal kapcsolatos programok szervezését, a hálózat tagjainak együttműködését. 

A projektek megvalósításának folyamata:

-    legalább két tag, egy harmadik, külső fél (vállalkozó, civil szervezet) bevonásával megfogalmaz és részletesen kidolgoz egy programtervet, minden szükséges adattal együtt (hely, idő, a szükséges pénzügyi forrás mértéke és részletes költségvetési terve, célközönség, tematika). 
-     a tervezett program prezentációja a Könyv barátai előtt
-    a projekt elfogadását követően, az Önkormányzat társszervezőként maximum bruttó 250.000 Ft-tal hozzájárul a megvalósításhoz, amelyet a benyújtott költségterv alapján a projekt kivitelezéséhez szükséges szolgáltatásokra fordít. 
-    amennyiben a projekt költsége meghaladja a bruttó 250.000 Ft-ot, a fennmaradó összeget önerőből szükséges kiegészíteni.
-    a projektötletek benyújtásának határideje: 2023. február 15.
-    a projektek megvalósításának időszaka: 2023. március 20 – október 31.

A projektek benyújtásának helye: a Könyv barátai közös felülete. 

Fotók: Miskolczi János