Hírek

MAKROPÆDIA, A TUDÁSSZERZÉS VÁLTOZÁSAI: EGYEDÜLÁLLÓ KIÁLLÍTÁS NYÍLIK A KULTÚRA BÖLCSŐJÉBEN

2024. Április 03.

Egyedülálló együttműködésre lépett a MODEM és a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményei. A két kulturális intézmény a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában közös kiállítást valósítanak meg. A Makropædia című tárlat a MODEM 2018-ban elindított, pályakezdő képzőművészekre és kurátorokra összpontosító pályázatsorozatához kapcsolódik. A kiállítás rendezői, a MODEM pályázatának nyertesei Kincses Gergő és Zachar Veronika arra tettek kísérletet, hogy megmutassák azokat a szerepeket, amelyekben a könyv a Gutenberg által nyomtatott első Biblia kiadása óta eltelt lassan hatszáz évben találta magát. 

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a kiállítás április 3-i sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, olyan közös projektnek lehettek a gazdái, amelyek élnek a régi és az új adta lehetőségekkel. 

„Egy nagyon régi, nemes hagyományokkal rendelkező egyházi gyűjtemény az egyik háttér, hiszen a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára Magyarország legnagyobb gyűjteménye. Az innovációt pedig a MODEM hozta, akik jól tudják, hogy a Gutenberg korszak után is van élete és lehetősége a könyveskultúrának. A reformáció felfedezte azt a vivőeszközt, amely az információt új gondolatokat lehet széles körben terjeszteni és a 21. századnak is megvannak a lehetőségei arra, hogy ezt tovább vigye, de a kettő között óriási fesztáv van. A kiállításban is megjelennek olyan momentumok, amelyek fordulópontot jelentenek. Az új tartalom megtöltésében volt segítségükre a MODEM – olyan friss gondolatokat hoztak, amelyek hosszabb megállásra is módot adnak a látogatóknak” – magyarázta a püspök. 

Puskás István kultúráért felelős alpolgármester kiemelte, a város részéről azért jelentős ez a kiállítás, mert a város kulturális identitásának meghatározó elemét mutatja be. 

„A református kultúra évszázados jelenlétének köszönhetően Debrecen kulturális identitásának legfontosabb eleme az irodalom és a könyv. Nemcsak a város kulturális identitása szempontjából fontos azonban ez a terület, hanem nyugodtan mondhatjuk, hogy a nemzeti, sőt egyetemes kultúrához Debrecen ezen a területen adta a legtöbbet az évszázadok során. A világban legismertebb debreceni egy írónő, Szabó Magda. A nagyvilágban is viszi a debreceniség értékeit az irodalom.” – fogalmazott az alpolgármester. 

Hozzátette, a könyv messze több, mint az irodalom hordozója, az információátadásnak alapvető eszköze. Mint mondta, Debrecen az ország könyviparának is meghatározó városa, az Alföldi Nyomda több mint 460 éve működik városunkban, az ország ezzel legrégebben működő vállalata is. 

„Debrecenben meg kell ünnepelni azt, amikor az intézmények kilépnek a saját falaik mögül és együttműködnek, a MODEM-nek márpedig már nem ez az első ilyen projektje” – tette hozzá Puskás István. 

Vízi Katalin, a MODEM igazgatója szerint a MODEM törekvéseivel szépen összecseng a hamarosan nyíló tárlat. 

Ezúttal is helyi intézményekkel fogunk össze és megmutatjuk azokat a kincseket, amelyek a falakon belül megtalálhatóak, egymás szemüvegén keresztül nézünk rá közös értékeire. 

Hangsúlyozta, MODEM kiemelt feladatának tekinti a fiatal tehetségek támogatását is. 

„Ez a pályázat és a MODEM-díj, amely 2018-ban került magalapításra is ezt a célt szolgálja, minden második évben fiatal pályakezdő művészek és minden második évben fiatal kurátoroknak kerül kiírásra. Utóbbi történt meg tavaly, és azzal az elképzeléssel kerestük meg a Kollégiumot, hogy a Nagykönyvtárban, a könyvtár kincsei között nyerjenek inspirációt azok a kurátorjelöltek, akik erre a pályázatra jelentkeztek” – magyarázta Vízi Katalin. 

Don Tamás, a MODEM vezető kurátora hozzátette, nagyon izgalmas az együttállása a projektnek, hiszen egyszerre összpontosulnak ebben a pályázatban azok az elemek, amik nagyon fontosak a városnak és a fiatal szakemberek támogatása. 

Mint mondta, Zachar Veronika és Kincses Gergő pályázata volt az, ami leginkább megértették a történelmi hátteret, amelyek a legérzékenyebben rezonáltak ezzel a történettel. 

A Makropædia című tárlat április 19-én nyílik meg és november 15-ig látogatható a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában. 

Kiállító művészek: Asztalos Zsolt, Fábián Erika, Gerhes Gábor, Hegyvári Bernadett, Illés Andor Erazmus, Mézes Tünde Karolina, Pamuki-Balogh Viktória, Pataki Tibor, Pólya Zsombor, Richter Sára, Szíj Kamilla és Üveges Máté. Szakértőként a régi könyvek válogatásában segédkezett Oláh Róbert. Kurátorok Kincses Gergő és Zachar Veronika.

Szerző: Szilágyi Szilvia

Fotók: Miskolczi János