Hírek

SZABÓ MAGDÁTÓL A FLOW ÉLMÉNYIG: ÍGY TELT AZ ÜNNEPI KÖNYHÉT UTOLSÓ NAPJA

2024. június 16.

Ringató, mesesziget, kalandkönyvek, játékfarm – a Debreceni Ünnepi Könyvhéten is sok-sok gyerekkacajjal telt meg a Csapó utca. A nagy meleg miatt minden kicsi az Olvasóligetben talált menedéket és persze, sok-sok izgalmas olvasmányt.

Ha Debreceni Ünnepi Könyvhét, akkor Szabó Magda biztosan nem maradhat ki. Bár már 17 éve annak, hogy az írónő nincs köztünk, művei tovább élnek és szinte nincs olyan év, hogy valamilyen új írása ne látna napvilágot.

Idén a Diana tükre című művel kedveskedtek a rajongóknak. Az írónőnek fiatalkorából is sok jegyzete maradt fent, kéziratait bőszen őrizte, ezek közül pedig több írásában is foglalkozik a szépség kérdésével.

A Jaffa Kiadónál megjelent Diana tükre ezekből válogat, egy része kiadatlan, míg másik része kevésbé ismert írásait adja ismét közre.

„Amikor Szabó Magdával foglalkozok, nehezen tudok elvonatkoztatni attól, hogy az írónő nevét viselő Emlékház egykori muzeológusaként a használt műszempilláját is láttam – magyarázta Keczán Mariann, a szövegek válogatója.

Mint mondta, Szabó Magdánál a szépség nem a túlzásba vitt testápolást jelenti, sőt kifejezetten felhívja a figyelmet a mértékletességre, a szépség nála főként a lélek szépségét jelenti.

„Úgy véli, ezek ápolására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Szabó Magda azt vallotta, hogy a nehéz időkben kell leginkább megtalálni a szépséget, a kultúra alappilléreit. Hogyan éljük a mindennapjainkat ahhoz, hogy békére találjunk magunkkal és másokkal – ez a gondolat nála nagyon hangsúlyos. Arra hívja fel a figyelmet ezekben az írásaiban, hogy leljük meg a világ jelenvaló csodáit” – magyarázta Keczán Mariann.

Mint mondta, a kötet attól izgalmas igazán, hogy ezúttal nem az írónő, hanem az olvasó, kutató Szabó Magdához visz közelebb.

Mi is közelebb kerülhettünk az írónőhöz, hiszen a könyvbemutató során Keczán Mariann egy sétára invitált minket, melynek során az írónő városát ismerhettük meg.

Intellektuális krimi, aparegény, önismereti írás? Láng Zsolt Az emberek meséje című legújabb, idén megjelent regénye leginkább minden egyben. Az íróval Bódi Katalin, a Debreceni Egyetem tanára beszélgetett a hirtelen jött vihar elől menekülve a Libri Könyvesboltban.

„Számomra az a legfontosabb írás közben, hogy amit papírra viszek, az érzékelhető legyen” – szögezte le az író már a beszélgetés legelején.

Mindez az apa-fiú viszonyban is megjelenik – mesélte. A regényt a kommunikáció hiánya működteti. André Tavasz egyedül neveli a gyerekét, s bár gyakorlatilag mindent tud elméletben az emberi kommunikációról, ő maga képtelen kapcsolatot felépíteni a fiával.

„Egy dupla menekülést visz színre a regény. A fiú menekül azelől, hogy menekülnie kell az apjától” – magyarázta Láng Zsolt. Hozzátette, a menekülés színhelye is azért esett részben Bolíviára, mert valamilyen távoli helyszín kellett ahhoz, hogy ez a menekülés kitapintható legyen, hogy súlya legyen.

A fiú, Zsombor Bolíviában válik mézvadásszá, s egy váratlan fordulatnak köszönhetően üldözötté, menekülnie kell az őt üldöző gyilkosok elől. A kiszámíthatatlanságnak, a véletlennek egyébként is nagy jelentősége van a regényben – árulta el az író.

Az már nem a véletlennek köszönhető, hogy a Debreceni Ünnepi Könyvhét, mint minden előző nap is egy koncerttel zárult. Az utolsó napon a Hinta LOW-val nyargaltunk a naplementébe.

„Kicsit rap, kicsit hiphop, kicsit durva, mint a világ” – olvashatjuk a duó közösségi oldalán.

Szénási Miklóstól már megszokhattuk, hogy mindig valami új, izgalmas dologba vágja a fejszéjét, kísérletezik, játszik. Ez az elmúlt időszakra kifejezetten igaz. Csak nemrég alakította meg az Electro Lyrát máris egy újabb formációba vágott.

A rapper az előző együtteséből jött vele, Fodor Dorka (csaksimándorka), aki ezúttal otthon hagyta fuvoláját és gitárját és mikrofont ragadott. Szénási Miklós maradt a billentyűknél, de a verseket ezúttal saját szövegekre cserélték.  

A lírai, lassabb tempójú dalokon át az egészen pörgős, sőt pszichedelikus zenéig, minden megtalálható a repertoárjukban. Lehet, hogy Hinta LOW, de inkább flow.

Szöveg: Szilágyi Szilvia
Fotók: Miskolczi János