Hírek

TÉREY KÖNYVÜNNEP: A DEBRECENI IRODALOMRÓL A DEBRECENI IDENTITÁS SZEMSZÖGÉBŐL

2024. szeptember 05.

“A kulturális, irodalmi szezont tudatosan szervezzük az ősz köré, erre jeles napok is predesztinálnak minket, ugyanis Térey János, Szabó Magda és Csokonai Vitéz Mihály születésnapjait is ekkor ünnepeljük - mondta Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere a Térey Könyvünnep sajtótájékoztatóján, melyet a rendezvénysorozat névadójának hagyatékát őrző Térey Könyvsarokban tartottak meg szeptember 5-én. 

“A Térey Könyvünnepet olyan szándékkal hoztuk létre, hogy legyen egy dedikált esemény a városban, ahol a debreceni irodalomról a debreceni identitás szemszögéből beszélünk, hogy legyen néhány olyan nap, amikor, mi, debreceniek együtt vagyunk az irodalomban és saját közösségüket együtt éljük meg, együtt építjük” - tette hozzá az alpolgármester.  

Felhívta a figyelmet, nem csak a városhoz, de a világhoz fűződő kapcsolatainkat is áttekinthetjük az idei Térey Könyvünnepen, hiszen az idei rendezvénysorozat fókuszában a Térey-fordítások állnak majd. 

“Az, hogy hogyan lehet debreceninek lenni, két különböző módon mutatja meg két ismert költőnk. Egyikőjük, ide érkezett és itt alkotott, ő volt Borbély Szilárd, egy nagyon kedves barátja, Térey János pedig itt született és elment Debrecenből, de halála után a hagyatéka visszatért Debrecenbe. Mindkettejükre emlékezünk valójában” - emelte ki Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója. 

Mint mondta, az ő kettejük emlékezetét, akkor lehet aktívan ápolni, ha van egy intézményes keret ehhez. Hogy mi ennek az értelme, az az elmúlt években kezd látszani igazán. 

“Nem csupán az, hogy megemlékezünk róluk, hanem például, hogy nemrég jelent meg Krakkóban Térey verseinek lengyel fordítása is, amely Debrecen városának köszönhető” - mutatott az igazgató az asztalon álló kötetre. 

Ismertette, három partner állapodik meg abban a rendezvénysorozat alatt, hogy ezentúl közösen gondoskodik a hagyatékról. 

A Debreceni Egyetem a textológiai, filológiai munkákat vállalja magára, a Déri Múzeum egyrészt a tárgyi hagyaték ápolásában, megőrzésében vesz részt, másrészt pedig bizonyos kiállítások szervezésében segít, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár pedig a továbbiakban is gondoskodik majd a hagyatékról és több programot is szervez majd az év során a Térey Könyvsarokba - sorolta az igazgató. 

Kiemelte, az ünnepnek nem csak az a fókusza, hogy mi történt Térey műveivel a fordítás területén, hanem az is, hogy láttassuk, miért fontos egy hagyaték ápolása. 

Korpa Tamás, a Könyvünnep szakmai koordinátora a rendezvénysorozat programjait ismertette. 

Emlékeztetett, júniusban jelent meg a szerző 74 versét tartalmazó exkluzív lengyel válogatáskötete Przyszłość miodu (A méz jövője) címmel Daniel Warmuz fordításában. Ez az apropó újra ráirányíthatja olvasói figyelmünket Térey két német nyelvű verskötetére (KaltWasserKultKöltőpárok: Térey János – Anja Utler), valamint az Átkelés Budapesten német fordítására (Budapester Überschreitungen), továbbá Térey gazdag, főként a színházhoz kapcsolódó műfordítói munkásságára. 

A meghívott vendégeket, Kalász Orsolyát, Wilhelm Drostét, Daniel Warmuzot arra kérik majd, hogy engedjenek betekintést a Térey Jánossal való együttdolgozás mikéntjébe, a fordítás örömeibe, dilemmáiba, a nyelvek és kultúrák közötti transzferek jelentette kihívásokba.

A Térey Könyvünnep célja, hogy a névadó életművének bemutatása mellett évről évre a debreceni irodalmi hagyományokra is ráirányítsa a polgárok figyelmét. 

Ehhez a misszióhoz hűen megemlékezünk majd az Alföld folyóirat névadójáról, a Nyugat folyóirat néhai szerzőjéről, Kiss Tamás József Attila-díjas költőről, valamint az idén száz éve született Niklai Ádám költőről, lapszerkesztőről. 

Kuriózumnak ígérkezik a Tar Sándor fordítóival szervezett műhelybeszélgetés is, emellett pedig ajánljuk az érdeklődők figyelmébe Prieger Zsolt és Magyar Bori Kaddis Térey Jánosért című zenés előadását a Csokonai Fórumban, a Debreceni Irodalom Házának interaktív Jókai-kiállítását, Emmanuel Maggiori világhírű mesterséges intelligencia-kutató előadását és Refik Anadol médiaművész Rúmi álma című videómunkáját a MODEM-ben, a 100. Pincelírát az Egri Borozóban, valamint a Térey János gyermekkori nyarait tematizáló kiállítást Vámospércsen.

A Térey Könyvünnep részletes programját itt találjátok: https://www.facebook.com/events/861838762492351

Érdemes emellett követni a Debreceni Irodalmi Nagyrendezvények Facebook-oldalt is, ahol minden nap új tartalmak ajánlják az egyes programokat.

Szerző: Szilágyi Szilvia
Fotók: Miskolczi János