Hírek

NÉHÁNY KORTY A DEBRECENI TORONYHÁZ TÖVÉBEN

2023. június 11.

Négy, a debreceni identitás szempontjából fontos kötet jelent meg a közelmúltban. Az egyik Horog Máté gyűjteménye, mely a debreceni diákélet szokásvilágába, hagyományaiba kalauzol minket (melyről korábban itt írtunk), a másik a bizonyos Sajó-kötet, amelyet a Könyvhét után vehetnek kézbe az olvasók, s kettő, mely Löki Viktor nevéhez köthető. 

Utóbbiak, a 24 emelet, 24 történet Debrecen legmagasabb épületének ötvenéves történelméről ad képet, míg a Néhány korty Debrecen a helyi kocsmák életébe, a debreceniek italozási szokásaiba avatja be olvasóit. 

Ötven éve szeretett és gyűlölt, a Petőfi téri magasház

Debrecen legmagasabb épülete 50 éve áll a Petőfi téren. 75 méter, 24 szint, 22 emelet, 9200 négyzetméter, 209 lakás. Technológiai vívmány, mérnöki önmegvalósítás, szocialista tervépítészet, életmódkísérlet, városrendezési kudarc, megoldás a lakásválságra? Bűn és szenny vagy rend és tisztaság? Miért épült? Milyen belül? Hogyan működik? Kik lakják? 50 éve titokzatos, vonzó, szeretett és gyűlölt, vitára ingerlő és kíváncsiságot gerjesztő, de mindenképpen megkerülhetetlen városképi jel, viszonyítási pont..A ház és a város közös ötven évéről könyv született Löki Viktor ötlete és szerkesztői munkája nyomán, rajta kívól még kilenc szerző, Horváth Péter, China Tibor, Kovács Péter, Erdei Nóra, Juhász Tibor, Posgay Titanilla, Béres-Áfra Zsuzsa, Somogyi Tibor és Szőlősi Zsombor közreműködésével.

A kötet ötlete már 2019-ben megfogalmazódott Löki Viktorban - árulta el, de csak nemrég jutottak el a megvalósításig. A közös munka nyomán egyfajta riportalbum született - tudtuk meg Vigh Levente kérdései nyomán a szerkesztőktől, ugyanis hat jelenlegi és egy régi lakón kívül megszólalnak benne a magasház építészei, egy kivitelezője, a ház gondnoka, Debrecen főépítésze, valamint két Petőfi téri üzlet vezetője és alkalmazottja is. A könyv hiteles forrásokon alapul, több szakmai esszét, újságcikket, régi és új képet közöltek benne, de azért teret engedtek a fantáziának is, így válogatták be Somogyi Tibor novelláját is. A 24 fejezetből álló könyv több mint 250 oldalon, számos új aspektusából mutatja meg a ház idén 50 éves történelmét. A könyv a Méliusz Juhász Péter Könyvtár gondozásában jelent meg. 

Néhány korty a debreceni kocsmák világából

"Egykor mértek italt a debreceni városházán? Gambrinusnak vagy Bacchusnak hódoltak-e inkább a cívisek? Égettborból hogy lehetett rozsólist varázsolni? Sült fagylalt és whiskey színházra néző panorámával? Záróra előtt 5 percre állított falióra, mint fogyasztásserkentő? Stratégia vagy emberség? Hogy lehetett fennmaradni a pandémia alatt? Él-e még borlovag a városban? Gondy és Egey mely híres fogadás végkimenetelét örökítette meg műtermében? Éltek-e költők a város történelmi italmérő helyeinek közelében? Rucza, Három herélő, Meteor... kiből, miből válhatott kocsmanévadó? Eljuthatunk-e Krúdy szerint veszedelmesen berúgva a dicsőséghez?" - ilyen izgalmas kérdéseket feszeget a  Néhány korty Debrecen, mely néhány előkelő cívisvrosi vendéglátóipari egység és a debreceni italmérés első világháború előtti, 1910-ig terjedő történetét foglalja össze.

A szerkesztőknek, Árvai Tündének, Löki Viktornak, Szőlősi Zsombornak, Vadász Mártonnak, Vigh Leventének és Vona Zoltán mindössze fél évük volt arra, hogy elkészüljenek a kiadvánnyal. A 24 emelet, 24 történethez hasonlóan egy hibrid kötet született, a tényfeltárás és a személyesség kettősége ebben is megmutatkozik, a tanulmányok mellett ugyanis interjúkat is olvashatunk és rengeteg fénykép is helyet kapott benne. Egy város kulturális életéről sokat mesél az, hogy milyen kocsmái és vendéglátói egységei vannak, így ez a kötet is messze túmutat egy egyszerű könyves kocsmatúrán. 

Fotók: Miskolczi János