Hírek

Debreceni hírek

Image

A LENGYEL KULTÚRA GYÖNGYSZEMEIBŐL KAPTUNK ÍZELÍTŐT DEBRECENBEN

A Tímárház adott otthont szeptember 4-én az első nemzetiségi estnek, melynek vendége a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat volt.

Image

AZ IRODALOM GYÓGYÍR

„Kikapcsol, feltölt, megnyugtat, ráébreszt, megválaszol, felkavar, szórakoztat, tanít, példát mutat, tükröt tart, messzire visz, művel” – csak néhány példa, mi az, amit a könyvek nyújthatnak nekünk.

Image

ÍGY OLVASNAK ŐK: EZÚTTAL TERÉK ANNA MESÉLT OLVASÁSI SZOKÁSAIRÓL

Aki nem olvas, abból nem lesz író. De mit olvasnak a kortárs magyar szerzőink, amikor épp nem a saját műveiknek dolgoznak? Melyik könyv volt rájuk a legnagyobb hatással, mi az, ami inspirálja őket? Erről beszélgetett A szépíró olvas legutóbbi alkalmán Áfra János és Terék Anna.

Image

TÉREY NYOMÁBAN JÁRTUNK EGY RENDHAGYÓ IRODALMI SÉTÁN

A Csokonai Színház és a budapesti hosszúlépés.járunk? projekt közös munkájából megszületett Debrecen első sétaszínházi darabja, amely Térey debreceni életének fontosabb állomásait mutatja be a szerző Boldogh-ház, Kétmalom utca posztumusz emlékirata alapján.

Image

"S PARTRA BUKTAM VÉGÜL DEBRECENBEN"

2019-ben hunyt el a kortárs magyar irodalom legismertebb és legelismertebb szerzője között számon tartott debreceni születésű költő, író, drámaíró, Térey János, rá emlékeztek szeptember 14-én a róla elnevezett könyvünnep első napján.

Image

DEBRECENBE HOZTÁK AZ ÉV EGYIK MAGYAR SIKERKÖNYVÉT

Egy sárréti parasztfiú felmászik egy eperfára – ezzel az egyszerű, szinte mesei momentummal indul Szűcs Péter berettyóújfalui születésű újságíró első, nagy sikernek örvendő Dharma című regénye, amelyet az ünnepi könyvhét utolsó napján mutattak be Debrecenben.

Image

A TÖRTÉNELMI ROMANTIKA EGYIK LEGNÉPSZERŰBB KORTÁRS KÉPVISELŐJE IS ELLÁTOGATOTT A KÖNYVHÉTRE

Női sorsok, családi históriák, szerelmi kalandok izgalmas történelmi korokba ágyazva – rendszerint ezt a „receptet” működteti Fábián Janka írónő műveiben. 

Image

IGAZI KÖNYVRITKASÁGOK ÉRKEZTEK DEBRECENBE

Könyvkiadási programmal emlékezett meg a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a debreceni Partium Ház partnerintézménye, a Trianon Múzeum. 

Image

BEMUTATKOZTAK A FISZ ELSŐKÖTETESEI A KÖNYVHÉTEN

Bár a koronavírus-járvány a könyvkiadásnak biztosan nem kedvezett, a karantén csendesebb időszaka a művészek számára mégis egy ihletett időszakot jelentett, vagy mégsem?

Image

ZENÉS IRODALMI EST RÁZTA FEL A KÖNYVÜNNEPET

Nem felolvasás, de nem is koncert: versek, slam poetry és élőzene fúzióját hallhattuk a Debreceni Ünnepi Könyvhét harmadik napján, délután 6 órától. 

Image

DEBRECENBE ÉRKEZETT A SZÉKELY KÖNYVTÁR

Szeptember elsején, 18 órától, a Debreceni Ünnepi Könyvhét megnyitója után egy nagyszerű kulturális vállalkozással ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Image

A POSZTMODERN MAGYAR IRODALOM NAGYBETŰS SZERZŐJE VALLOTT OLVASÁSI SZOKÁSIARÓL DEBRECENBEN

A Déri Múzeum - Debreceni Irodalom Háza A szépíró olvas című beszélgetéssorozata részeként írókat, költőket kér fel, hogy valljanak arról, mit és hogyan olvasnak.