Hírek

Debreceni hírek

Image

ÚJABB TAR-KIADVÁNY LÁTOTT NAPVILÁGOT

Tavaly november 11-én nyílt meg Debrecen ikonikus toronyházának egyik 19. emeleti lakásában az a Tar Sándor életéről szóló kiállítás, amelyről egy katalógus jelent meg a napokban. A kiadványt Kálai Sándor mutatta be az érdeklődőknek február 9-én a Debreceni Irodalom Házában, melyet követően egy izgalmas diskurzus indult el Tar Sándor életművéről.

Image

DRÁMAPÁLYÁZATOT HIRDET DEBRECEN VÁROSA ÉS A CSOKONAI SZÍNHÁZ

Teszik ezt annak emlékére, hogy 175 évvel ezelőtt, 1849-ben Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt.

Image

EGYÜTT ÜNNEPELTEK A DEBRECENI ÉS NAGYVÁRADI KÖNYVBARÁTOK

A Könyvbarátok az irodalmi hálózatot erősítették a Hajdú Néptáncegyüttes pedig a Szigligeti Színház színpadán ropták. 

Image

MADÁCH INSPIRÁLTA ALKOTÁSOKBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS A PARTIUM HÁZBAN

Ismét találkoztak a debreceni és nagyváradi művészek a Partium Házban. Madách 200 címmel nyílt meg december 7-én a két város azon közös kiállítása, amely a Festum Varadinumon készült alkotásokat mutatja be, s amelyeket az hozta egy térbe, hogy mindegyik valamilyen módon a kétszáz éve született Madách Imre főművére, Az ember tragédiájára reflektálnak. 

Image

VÉGTELENBE LIBBENŐ: KÖTETTEL ADÓZTAK A KÉPZŐMŰVÉSZ MUNKÁSSÁGA ELŐTT

Nemrég kiállítása nyílt a Debreceni Református Nagytemplomban, december 5-én pedig kézbe vehettük a tavaly elhunyt Sz. Kóczián Melinda helyi képzőművész emlékére közreadott kötetet, amely Végtelenbe libbenő címmel jelent meg a Tiszántúli Református Egyházkerület kezdeményezése nyomán. 

Image

DEBRECENBEN IS BEMUTATTÁK A WALDHEIM-ÜGYET BONCOLGATÓ KÖTETET

Szalay-Bobrovniczky Vince A Waldheim-ügy és Ausztria címmel írt könyvet a botrányról és hatásáról, annak történelmi, politikai és morális aspektusait is körüljárva.

Image

A NAGYSZÍNPADIG MEG SEM ÁLLT DEBRECEN SZÜLETÉSNAPOS KÖLTŐJE

Ha Csokonai a 250. születésnapján körülnézett volna Debrecenben, biztosan elégedetten csettintett volna.  Regény és képregényszereplővé vált, majd két darabban kelt életre.

Image

DEBRECENI DÍJAZOTTJA IS VAN A LUDWIG MÚZEUM PÁLYÁZATÁNAK

A Ludwig Múzeum ötödik alkalommal hirdette meg Art Transfer-díj pályázatát.

Image

KINCSEK NEGÉDES CSŰRE: FOLYTATÓDOTT A KULTURÁLIS KAVALKÁD A CÍVISVÁROSBAN

Konferencia, előadások, kiállítás, könyvbemutatók, vetélkedő és egy parfüm: a Csokonai 250. születésnapját megelőző órákban sem unatkozhattunk a cívisvárosban.

Image

VIDÁM UTCAI MULATOZÁSSAL KÖSZÖNTÖTTÜK CSOKONAIT 250. SZÜLETÉSNAPJÁN! 


Még két napunk van hátra Csokonai 250. születésnapjáig, de a városban már ma tetőpontjára hágott az ünnepi hangulat. Megemlékezéssel nyitottuk a délutánt, este pedig a költőnek dedikált utcai mulatsággal zártuk.

Image

A KÁLVINISTA MENNYORSZÁGBA REPÍTENEK MINKET DEBRECEN VENDÉGLÁTÓHELYEI!

Különleges finomságokkal várnak minket Debrecen vendéglátóhelyei a Csokonai 250 programsorozat ideje alatt.

Image

AHOGYAN A DIÁKOK LÁTJÁK: CSOKONAI-PROJEKT A REFORMÁTUS KOLLÉGIUMBAN

Debreczeni Attila egyetemi oktató idén egy különleges szemináriumot hirdetett meg az egyetem falai között Csokonai kerek születésnapjára gondolva. A középiskolás diákok munkájuk eredményét a Csokonai 250. születésnapjára rendezett konferencián mutatták be.