Hírek

Debreceni hírek

Image

„A KEZDETEKIG NYÚLIK VISSZA EZ A KÖTET”

A Glaukóma, a Két akarat, a Rítus és Termékeny félreértés után megjelent Áfra János ötödik, Omlás című kötete, melyet november 6-án mutatott be a szerző a könyv fülszövegét jegyző Vigh Leventével a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban a Debreceni Irodalmi Napok és a Csokonai 250 programsorozat részeként. 

Image

CSENDES MEGEMLÉKEZÉS A BÉKÁS-TÓ PARTJÁN

A szakadó eső sem akadályoztatta azt, hogy sokan összegyűljünk a Békás-tó partján, Borbély Szilárd emlékpontja előtt, ahol október 31-én a költőre emlékeztünk születésnapja előestéjén.

Image

EGYEDÜLÁLLÓ EMLÉKMŰVET AVATTAK FEL A FŐNIX VÁROSÁBAN

Debrecen évszázadokon át nagyon sokat szenvedett a tűzvészek miatt, de mint a címerében látható főnixmadár, mindig képes volt újjáéledni hamvaiból. Ezt szimbolizálják azok az egyedülálló műalkotás-együttesek, amelyet október 22-én mutattak be Debrecen főterén. 

Image

MEGJELENT BORBÉLY SZILÁRD CSOKONAIRÓL ÍRT TANULMÁNYKÖTETE

Egyszerre szól Csokonairól és kicsit magáról Borbély Szilárdról is. Ajándék ez a kötet a város részéről az idei kettős ünnepre, Csokonai születésének 250. és Borbély Szilárd születésének 60. évfordulójára.

Image

STREET ART A KÁLVINISTA RÓMÁBAN: FALFESTMÉNYEK MESÉLIK EL DEBRECEN TÖRTÉNETÉT

Miről vallanak a festett falak? A négy attrakciót október 21-e délutánján vezetett séta során bírta szóra Puskás István, Erdei Nóra idegenvezető, valamint Vékony Tamás street art művész, a falfestmények alkotója, a Grafik Trafik munkatársa. 

Image

KÉT DEBRECENI SZERZŐT IS DÍJAZTAK AZ OLVASÓK!

Vámosi Kira és Löki Viktor is örülhetett a Dugonics András díj átadóján.

Image

KUTYAFUTTÁBAN FEDEZTE FEL DEBRECENT A KALANDVÁGYÓ UKRÁN ÍRÓ

Hat könyvet jegyez, s igazi nagy kalandor hírében áll. Maksym Bespalov ukrán író bejárta a fél világot, legutóbbi nagy kalandja mégis a Debrecenbe tartó utazása volt. Maksym ugyanis tízmillió embertársával együtt jelenleg is Ukrajnában él. Csak egy hónapra hagyta el otthonát, hogy részt vegyen a Magyar Írórezidencia Programon Debrecenben. 

Image

VILÁGHÍRŰ ÍRÓJÁT ÜNNEPELTE DEBRECEN

Nemcsak születésnapját, október 5-ét üljük meg a cívisvárosban, de a hétköznapokban is lépten-nyomon velük van és októberben egy egész hetet szentelünk örökségének.

Image

ISMÉT SZÁRNYRA KAPOTT SZABÓ MAGDA A MATULA-NAPOKON

Ahogyan az már hagyománnyá érett Szabó Magda születésnapja alkalmából az alma mater, a Dóczy Gimnázium idén is megtartotta irodalmi-történelmi emlékversenyét a Matula-napokon, október 3-án.

Image

FÓKUSZBAN A NŐI ALKOTÓERŐ, KEZDETÉT VETTE A MAGDAFESZT

„A nő erős, bátor, és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas” – Szabó Magda mondatai lengik körbe az idei, VI. MagdaFeszt programkínálatát is. Fókuszban a női alkotók és életműveik, a női kreativitás. 

Image

HAT NYELVEN CSENDÜLTEK FEL PETŐFI VERSEI DEBRECENBEN

A nemzetiségi önkormányzatok hat idegen nyelven adtak elő Petőfi verseket a Petőfi 200 programsorozat keretében szeptember 30-án a Debreceni Irodalom Háza udvarán.

Image

KÉT DEBRECENI KÖTET LÁT NAPVILÁGOT!

Áfra Jánosnak már megjelent, Tóth Kingának pedig egy hét múlva jön ki a nyomdából új kötete. Mindkettő előrendelhető!