Hírek

Debreceni hírek

Image

DEBRECENBEN ERESZT GYÖKERET PETŐFI MÁIG ÉLŐ TANÚJA

A Petőfi-emlékévhez kapcsolódó irodalmi pikniket tartottak a Könyv barátai hálózat tagjai június 20-án, melynek keretében közösen ültették el Petőfi körtefáját.

Image

EGYÜTT ÉJSZAKÁZTUNK AZ IRODALOMMAL!

Az Irodalom Éjszakája ötödjére hívogat rendhagyó világirodalmi sétára. Három estén keresztül 27 ország 27 szerzőjétől olvasnak fel részleteket a Csokonai Színház színészei különböző belvárosi helyszíneken.

Image

A DEBRECENIEK MINDIG IS ÉLTETTÉK A PETŐFI-KULTUSZT!

„Petőfi életműve és kultusza” címmel, a költő születésének 200. évfordulóját ünneplő emlékév keretében tudományos konferenciát tartanak június 15-én és 16-án Debrecenben.

Image

STRAIGHT OUTTA TÜNDÉRORSZÁG: SZUPER JANCSIK ÉS SZUPER JULISKÁK A PAGONYBAN!

Míg a Debreceni Református Kollégiumban Petőfi-konferenciát tartottak, a Pagony Könyvesbolt, a Deutsches Kulturforum és a Matúra és Natúra Alapítvány/Természettár a sárkányok birodalmát keltette életre A könyv útja pályázatnyertes programjukban, melynek központi témája Petőfi János vitéze volt. 

Image

HIÁNYPÓTLÓ KÖTET JELENT MEG A DEBRECENI DIÁKÉLETRŐL!

Az Ünnepi Könyvhéten, június 10-én mutatták be a Méliusz Juhász Péter Könyvtár kiadásában Horog Máté Debreceni diák dalos- és anekdotakönyvét. A grafikai munkáiról és legendás városjárásairól is ismert szerkesztő tizenkét-tizenhárom évnyi munkájának eredménye a kötet, amelynek első nyolcszáz példányát ajándékba kapták az érdeklődők. 

Image

NÉHÁNY KORTY A DEBRECENI TORONYHÁZ TÖVÉBEN

Négy, a debreceni identitás szempontjából fontos kötet jelent meg a közelmúltban. Az Egyik Horog Máté gyűjteménye, mely a debreceni diákélet szokásvilágába, hagyományaiba kalauzol minket, kettő, mely Löki Viktor nevéhez köthető, s a Sajó-kötet, amelyet a Könyvhét után vehetnek kézbe az olvasók.

Image

CSOKONAI ELŐTT TISZTELEGTEK KIÁLLÍTÁSUKKAL A DEBRECENI KÉPZŐMŰVÉSZEK

Csokonai, Az ember, a poézis első tárgya címmel idén már második irodalmi kiállítását rendezte a Debreceni Képzőművész Céh Egyesület június 10-én a Széchenyi utcai galériájukban. Korábban az évfordulós Petőfi előtt tisztelegtek kiállított grafikájukkal és festményeikkel, s idén még készülnek egy Madáchnak dedikált tárlattal is. 

Image

MEGJELENT AZ ALFÖLD JÚNIUSI SZÁMA

A júniusi Alföld szépirodalmi rovatában Parti Nagy Lajostól drámaszöveget, Harcos Bálinttól prózaversciklust, Tatár Sándortól, Gáti Istvántól, Fenyvesi Ottótól, Gellén-Miklós Gábortól és Gerevich Andrástól verset, Kiss Noémitől és Zsembery Borbálától prózát, Juhász Tibortól pedig szociográfiarészletet olvashatnak.

Image

A BORONGÓS IDŐ BORONGÓS TÉMÁJÚ KÖTETEKET CSALOGATOTT ELŐ AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉTEN!

A zivatar elől a Libri Könyvesboltba menekült pénteken a Debreceni Ünnepi Könyvhét, ahol az időjáráshoz illően borongós, komoly témákat feldolgozó kötetek kerültek elő délután.

Image

SZABADSÁG, SZERELEM: DEBRECENBE ÉRKEZETT A PETŐFIRŐL KÉSZÜLT FORMABONTÓ ELŐADÁS

Formabontó előadás készült Káel Csaba rendezése nyomán Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, mely országjáró turnéra indult. Budapest, Balassagyarmat, Zalaegerszeg, Békéscsaba és Nyíregyháza után június 9-én ért Debrecenbe, a Kölcsey Központban láthatta a közönség. 

Image

KÖNYVILLUSZTRÁCIÓKBÓL NYÍLT KIRAKATKIÁLLÍTÁS A DEBRECENI PAGONYBAN!

A könyv útjai kifürkészhetetlenek, de a Batthyány utca egyik kirakatában nyakon csíphettük!

Image

HIVATALOSAN IS MEGNYITOTTA KAPUIT A 94. DEBRECENI ÜNNEPI KÖNYVHÉT!

15 stand, több mint 40 program, rengeteg könyves élmény várja vasárnapig a Csapó utcán sétálókat. A 94. Debreceni Ünnepi Könyvhét fókuszában a debreceni identitás kérdéseit boncolgató kötetek állnak, ja, és egy mosómedve.