Hírek

Debreceni hírek

Image

TE TALÁLKOZTÁL MÁR PETŐFIVEL A BUSZON?

1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét.

Image

SZEPTEMBERBEN MINDEN A DEBRECENI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGEINKRŐL SZÓL

Irodalom és épített örökség: idén ismét egymásba fonódik a Térey Könyvünnep és a Kulturális Örökség Napja. Újabb alkalom arra, hogy megfogalmazzuk, mit is jelent számunkra a debreceni identitás. 

Image

A 111 ÉVE SZÜLETETT KÖLTŐNKRE EMLÉKEZTÜNK

Tavaly a Garai utcán, Kiss Tamás egykori lakóházánál gyűltek össze a rokonok, irodalomkedvelők, szeptember 5-e délutánján pedig a Gambrinus közben, Kiss Tamás emléktáblájánál, az Alföld egykori szerkesztőségi irodájának helyén emlékeztek meg a költő születésének 111. évfordulójáról. 

Image

NYÍLNAK A DOBOZOK, SOK IZGALMAT REJT A DEBRECENBE KÖLTÖZÖTT TÉREY-HAGYATÉK

Nyílnak a dobozok, s lassan helyükre kerülnek a bútorok is, egyszóval nagy a sürgés a Hadházi és Nyíl utca sarkán található egykori kiskönyvtárban. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár munkatársai keményen dolgoznak azon, hogy szeptember 14-re, azaz a Térey Könyvünnepre méltó módon adják át a debrecenieknek az író lakásmúzeumát. 

Image

ANNAMARIA SINGS/SINGT/ÉNEKEL: KÜLÖNLEGES KÖTETTEL JELENTKEZIK TÓTH KINGA

Tóth Kinga közösségi oldalán jelentette be, hogy hamarosan újabb kötete jelenik meg.

Image

MEGÉRKEZETT TÉREY JÁNOS HAGYATÉKA DEBRECENBE!

Térey János közösségi oldalán a kora délutáni órákban számoltak be arról, hogy elindult az író, költő Viza utcai hagyatéka Debrecen felé, azóta pedig már meg is érkezett a cívisvárosba. Szeptember 14-én lakásmúzeum nyílik Térey egykori kedvenc kiskönyvtárában.

Image

MEGNYÍLT SZABADOS ÁGI DEBRECENI KÖNYVESBOLTJA!

„Ide bármikor betérhettek olvasgatni, vagy csak egyszerűen elvonulni a világ elől” – fogadta az első belépőket a Nincs időm olvasni kihívás alapítója. 

Image

ILLUSZTRÁCIÓK NYITNAK KAPUT DEBRECENI KÖLTŐK MŰVEIRE

Idén a Graphifest és a Budapesti Illusztrációs Fesztivál a fővárosi helyszíneken kívül a cívisvárossal együttműködve, két Debrecenhez köthető irodalmi alkotó témájában is meghirdette illusztrációs pályázatát. A két irodalmi alkotó: Csokonai Vitéz Mihály és Borbély Szilárd, akik több szállal kötődnek városunkhoz.

Image

„AHOGYAN SZABÓ MAGDA BÁNIK A NYELVVEL, AZT NEM LEHET MEGTANULNI”

Nemrég még a milánói Anfora Kiadó (Edizioni Anfora) egyik fordítójával, Antonio D’Auriával interjúztunk, a napokban pedig már Szilágyi Mónikával, a könyvkiadó vezetőjével töltöttünk el egy tartalmas délutánt. Mónika a Szabó Magda Emlékházban mesélt nekünk arról, hogyan vezetett útja Milánóba, miben látja kiadója küldetését, és mi lehet Szabó Magda olaszországi sikerének titka. 

Image

DEBRECENBEN KÉSZÜL TAR SÁNDOR MŰVÉNEK OLASZ FORDÍTÁSA

Antonio d'Auria olasz fordító egy hónapot tölt a cívisvárosban, ez idő alatt pedig Tar Sándor A mi utcánk című novellafüzérének fordításán dolgozik.

Image

IULIA ENKELANA DEBRECENBEN ÍRJA LEGÚJABB KISFILMJE FORGATÓKÖNYVÉT

 Apja és lánya szinte egymást váltották a cívisvárosban. Májusban még Ardian Kyçyku albán íróval beszélgettünk a Petőfi téren, júliusban pedig a lánya, Iulia Enkelana (Iulia-Maria Kyçyku) tölt el egy hónapot Debrecenben a Magyar Írórezidencia Program keretében. Vele beszélgettünk.

Image

MEGJELENT AZ ALFÖLD 2023. JÚLIUSI LAPSZÁMA

A júliusi Alföld középpontjában a Petőfi 200 emlékév áll.