Hírek

Debreceni hírek

Image

A VÁMOSPÉRCSI TÉREY KÖNYVTÁR IS MEGEMLÉKEZETT SZERETETT ÍRÓJÁRÓL

A vámospércsi Térey Könyvtár idén is csatlakozott a Térey Könyvünnephez, fontos bejelentést tettek és néhány igazán értékes kuriózummal is gazdagodtak.

Image

DEBRECENT NÉZTE ÉS DEBRECEN VISSZANÉZETT RÁ: HAZATALÁLT TÉREY HAGYATÉKA

Megnyitott az író, költő hagyatékát bemutató Térey Könyvsarok a cívisvárosban.

Image

ÚJABB FALFESTMÉNY VISZ KÖZELEBB DEBRECEN MÚLTJÁHOZ

Elkészült Debrecen harmadik falfestménye, amely a Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház udvarát díszíti. Az alkotást és a Déri Múzeum kapcsolódó kiállítását Puskás István kultúráért felelős alpolgármester, Angi János, a Déri Múzeum igazgatója, valamint Váradi Katalin történész mutatta be szeptember 12-én. 

Image

TE TALÁLKOZTÁL MÁR PETŐFIVEL A BUSZON?

1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét.

Image

SZEPTEMBERBEN MINDEN A DEBRECENI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGEINKRŐL SZÓL

Irodalom és épített örökség: idén ismét egymásba fonódik a Térey Könyvünnep és a Kulturális Örökség Napja. Újabb alkalom arra, hogy megfogalmazzuk, mit is jelent számunkra a debreceni identitás. 

Image

A 111 ÉVE SZÜLETETT KÖLTŐNKRE EMLÉKEZTÜNK

Tavaly a Garai utcán, Kiss Tamás egykori lakóházánál gyűltek össze a rokonok, irodalomkedvelők, szeptember 5-e délutánján pedig a Gambrinus közben, Kiss Tamás emléktáblájánál, az Alföld egykori szerkesztőségi irodájának helyén emlékeztek meg a költő születésének 111. évfordulójáról. 

Image

NYÍLNAK A DOBOZOK, SOK IZGALMAT REJT A DEBRECENBE KÖLTÖZÖTT TÉREY-HAGYATÉK

Nyílnak a dobozok, s lassan helyükre kerülnek a bútorok is, egyszóval nagy a sürgés a Hadházi és Nyíl utca sarkán található egykori kiskönyvtárban. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár munkatársai keményen dolgoznak azon, hogy szeptember 14-re, azaz a Térey Könyvünnepre méltó módon adják át a debrecenieknek az író lakásmúzeumát. 

Image

ANNAMARIA SINGS/SINGT/ÉNEKEL: KÜLÖNLEGES KÖTETTEL JELENTKEZIK TÓTH KINGA

Tóth Kinga közösségi oldalán jelentette be, hogy hamarosan újabb kötete jelenik meg.

Image

MEGÉRKEZETT TÉREY JÁNOS HAGYATÉKA DEBRECENBE!

Térey János közösségi oldalán a kora délutáni órákban számoltak be arról, hogy elindult az író, költő Viza utcai hagyatéka Debrecen felé, azóta pedig már meg is érkezett a cívisvárosba. Szeptember 14-én lakásmúzeum nyílik Térey egykori kedvenc kiskönyvtárában.

Image

MEGNYÍLT SZABADOS ÁGI DEBRECENI KÖNYVESBOLTJA!

„Ide bármikor betérhettek olvasgatni, vagy csak egyszerűen elvonulni a világ elől” – fogadta az első belépőket a Nincs időm olvasni kihívás alapítója. 

Image

ILLUSZTRÁCIÓK NYITNAK KAPUT DEBRECENI KÖLTŐK MŰVEIRE

Idén a Graphifest és a Budapesti Illusztrációs Fesztivál a fővárosi helyszíneken kívül a cívisvárossal együttműködve, két Debrecenhez köthető irodalmi alkotó témájában is meghirdette illusztrációs pályázatát. A két irodalmi alkotó: Csokonai Vitéz Mihály és Borbély Szilárd, akik több szállal kötődnek városunkhoz.

Image

„AHOGYAN SZABÓ MAGDA BÁNIK A NYELVVEL, AZT NEM LEHET MEGTANULNI”

Nemrég még a milánói Anfora Kiadó (Edizioni Anfora) egyik fordítójával, Antonio D’Auriával interjúztunk, a napokban pedig már Szilágyi Mónikával, a könyvkiadó vezetőjével töltöttünk el egy tartalmas délutánt. Mónika a Szabó Magda Emlékházban mesélt nekünk arról, hogyan vezetett útja Milánóba, miben látja kiadója küldetését, és mi lehet Szabó Magda olaszországi sikerének titka.