Hírek

Debreceni hírek

Image

SZÁZ ÉVES A LÉGY JÓ MINDHALÁLIG

1920-ban jelent meg Móricz Zsigmond híres regénye, a Légy jó mindhalálig, de a századik évforduló, a Nyilas Misi emlékév eseményeit tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani.

Image

MÁR MOBILAPPLIKÁCIÓVAL IS ELÉRHETŐ A MÉLIUSZ KÖNYVTÁR

Így az olvasók otthonról is intézhetik könyvtári ügyeiket.

Image

FEBRUÁRBAN JELENIK MEG BORBÉLY SZILÁRD POSZTUMUSZ VERSESKÖTETE

A Nincstelenek és Kafka fia után a Jelenkor Borbély Szilárd eddig ismeretlen verseit adja ki Bukolikatájban (Idÿllek) címmel.

Image

460 ÉVES AZ ALFÖLDI NYOMDA

Az Alföldi Nyomda nélkül ma Debrecen nem lenne Magyarország egyik meghatározó szellemi központja, ezért is jelentős ez az évforduló, amit csütörtökön ünnepeltek a Kölcsey Központban.

Image

DEBRECENBE ÉRKEZETT AZ ÚJVÁRAD SZERKESZTŐSÉGE

Márciusi megalakulásuk óta először látogatott el a szerkesztőség a cívisvárosba. Meséltek a kezdetekről és bemutatták legújabb lapszámukat is a Méliusz Könyvtárban.

Image

CSÖND, LEVÉLZAJ, SUTTOGÁS: BEMUTATTÁK A SZIVERI-DÍJAS KÖLTŐ LEGÚJABB KÖTETÉT

Van-e olyan, amit csak a költészet tud megragadni? Mit lát meg a humán perspektíva a természetben? Hova vezethető vissza Korpa Tamás költő a fák, erdők, s különösen a Szádelői-völgy iránti megszállottsága?

Image

„KÖDLOVAGBÓL” AZ IRODALOMHOZ MEGTÉRT TÉKOZLÓ FIÚ

A szépíró olvas című irodalmi beszélgetéssorozat legutóbbi alkalmán Bereményi Gézát, író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendezőt látta vendégül a Déri Múzeum. Az alkotóval Juhász Tibor író, költő beszélgetett.

Image

HAMAROSAN RAJTOL A SZABÓ MAGDÁRÓL ELNEVEZETT SZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Az idei, 4. Magdafeszten, október 1. és 5. között az előadások mellett különböző kiállítások, installációk, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések várják majd az érdeklődőket a női alkotók és sorsok jegyében.

Image

EZZEL A KISFILMMEL MUTATKOZIK BE DEBRECEN AZ IRODALOM VÁROSA HÁLÓZATNAK

A rövidfilmben Mészáros Ibolya, a Csokonai Színház színésznője teker körbe Debrecenben és fedezi fel a város irodalmi nagyságait.

Image

IN MEMORIAM BORBÉLY SZILÁRD

Térey János születésének 50. évfordulója alkalmából, hagyományteremtő szándékkal alapították meg tavaly a Térey Könyvünnepet, amelyet évről évre a közelmúlt nagy debreceni irodalmi alakjai emlékének szentelnek, idén a 2014-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Borbély Szilárdnak.

Image

A TÉREY KÖNYVÜNNEPEN MUTATTÁK BE ELŐSZÖR BORBÉLY SZILÁRD BEFEJEZETLEN REGÉNYÉT

Tamus István Borbély Szilárdra emlékező kiállítása mellett a 2. Térey Könyvünnepen mutatták be az író Kafka fia című, befejezetlenül maradt, eddig csak német kiadásban elérhető, poszthumusz regényét.