Hírek

Debreceni hírek

Image

KÍNAIAK MAGYARUL, MAGYAROK KÍNAIUL SZAVALTAK PETŐFI-VERSEKET A MÉLIUSZBAN!

Felfordult a világ a Méliusz Könyvtárban a Kínai Világnapon, ahol Petőfi költészete és Lu Xun fordítói munkássága került előtérbe.

Image

EMLÉKTÁBLÁT AVATTUNK VÁRKONYI ANIKÓNAK

Április 17-én fiatalon elhunyt költőjére emlékezett Debrecen városa. Várkonyi Anikó emléktáblát kapott, kiállítás nyílt hagyatékából és kerekasztal-beszélgetésen idézték meg alakját, költészetét.

Image

CSENDES CSODÁK: REMÉNYIK SÁNDOR VERSEI SZÓLALTAK MEG A NAGYTEMPLOMBAN

A Csendes csodák esten, április 13-án az erdélyi magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakja, Reményik Sándor versei szólaltak meg Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész előadásában, Csáki András gitárművész játékában. 

Image

A KULTUSZ ÁPOL ÉS KITAKAR

Díjakat adott át az Alföld folyóirat és Petőfiről beszélgettek szakértők a MODEM-ben.

Image

TÓTH KINGA STUTTGARTBA REPÍTI KÖTETEIT!

A magyar költészet napja tiszteletére rendezett irodalmi est keretében Tóth Kinga Írmag (2020, Yama) és Kukoricadalok (2019, Thanhäuser) című köteteinek versei hangzanak el magyar és német nyelven.

Image

KÖLTÉSZETBŐL SZŐTT VÁROS

Ódon "téglákban" nem bővelkedünk, történetekben azonban annál inkább. Debrecen tipikusan egy olyan város, amely hangsúlyosan nem csak a reális térben, hanem az irodalom fiktív terében él. 

Image

DEBRECEN TALES: KÜLÖNLEGES NEMZETKÖZI KÉPREGÉNY LÁTOTT NAPVILÁGOT

Magyarországi, kirgizisztáni, mianmari, oroszországi, tunéziai és amerikai karikaturisták fogtak össze és hoztak létre közösen egy látlelet-képregényt.

Image

„KÖLTŐK VERTE VÁROS”, DEBRECEN!

Ha Pestet nem számoljuk, Debrecen adta a legtöbb költőt, írót a magyar irodalomnak. S hogy kik ezek? Minderről Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem oktatási rektorhelyettese beszélt az Európa Rádióban.

Image

DEBRECEN DÍSZPOLGÁRA LETT FAHIDI ÉVA!

E címmel tüntethető ki az a személy, aki a város nemzetközi hírnevét tovább erősítette.

Image

VERSESKÖTETEKKEL ÜNNEPEL A LAPOZÓ!

A költészet napja alkalmából a Kölcsey Központ Foyer-ben található könyvcserepont, a Lapozó feltöltötte polcait, és a könyvek között kortárs magyar alkotók versesköteteit lelheti meg a szemfüles olvasó.

Image

DEBRECEN KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY ÖSZTÖNDÍJAT KAPOTT TÓTH KINGA

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány ösztöndíjainak átadására a város napján, április 11-én került sor a Déri Múzeum Munkácsy-termében.

Image

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN ISMERTETTÉK A DEBRECENI KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL PROGRAMJAIT

Közel két hétig ismét minden a költészetről szól, immár a 20. Debreceni Költészeti Fesztivált rendezik meg a cívisvárosban.