Hírek

Debreceni hírek

Image

RÍMEKBE SZEDTE A DEBRECENI KREATÍV KÖZÖSSÉG A BATTHYÁNY UTCÁT

Fesztivál a fesztiválban – a Debreceni Kreatív Közösség ismét megmutatta miben rejlik városunk szíve-lelke: a kis közösségi összefogásokban, a családias hangulatban. Így telt a Nemzetközi Rím Feszt!

Image

SZÁLL ÉS SZÓL A KÖLTEMÉNY DEBRECENBEN: HAMAROSAN KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL!

És nem csak, hiszen április 11-én ünnepeljük Debrecen Város Napját, április 14-én pedig a Függetlenségi Nyilatkozat kihirdetésének 175. évfordulóját. Az ünnepekhez kapcsolódó programokról sajtótájékoztatón számoltak be.

Image

MAKROPÆDIA, A TUDÁSSZERZÉS VÁLTOZÁSAI: EGYEDÜLÁLLÓ KIÁLLÍTÁS NYÍLIK A KULTÚRA BÖLCSŐJÉBEN

A kiállítás rendezői, a MODEM pályázatának nyertesei Kincses Gergő és Zachar Veronika arra tettek kísérletet, hogy megmutassák azokat a szerepeket, amelyekben a könyv a Gutenberg által nyomtatott első Biblia kiadása óta eltelt lassan hatszáz évben találta magát. 

Image

KUTYÁKAT LÁTOK, AKIK FESZÍTIK A PÓRÁZT

Fahidi Évára emlékeztünk az általa fordított kötet bemutatójával.

Image

ÁLLATBARÁT OLVASÓ KIHÍVÁS A DÓZSÁBAN

Az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány idén elindította az Állatbarát Olvasó Kihívást, melynek célja, hogy a pedagógusokat és a szülőket ösztönözze arra, hogy  12 hónap alatt 12 állatokkal vagy állatvédelemmel kapcsolatos könyvet olvassanak el   közösen.  Ehhez kapcsolódva az Alapítvány kezdeményezésére létrejött az Állatbarát Könyvtár Program, amelyhez Debrecen több könyvtára és oktatási  intézménye is csatlakozott.

Image

ÚJABB TAR-KIADVÁNY LÁTOTT NAPVILÁGOT

Tavaly november 11-én nyílt meg Debrecen ikonikus toronyházának egyik 19. emeleti lakásában az a Tar Sándor életéről szóló kiállítás, amelyről egy katalógus jelent meg a napokban. A kiadványt Kálai Sándor mutatta be az érdeklődőknek február 9-én a Debreceni Irodalom Házában, melyet követően egy izgalmas diskurzus indult el Tar Sándor életművéről.

Image

DRÁMAPÁLYÁZATOT HIRDET DEBRECEN VÁROSA ÉS A CSOKONAI SZÍNHÁZ

Teszik ezt annak emlékére, hogy 175 évvel ezelőtt, 1849-ben Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt.

Image

EGYÜTT ÜNNEPELTEK A DEBRECENI ÉS NAGYVÁRADI KÖNYVBARÁTOK

A Könyvbarátok az irodalmi hálózatot erősítették a Hajdú Néptáncegyüttes pedig a Szigligeti Színház színpadán ropták. 

Image

MADÁCH INSPIRÁLTA ALKOTÁSOKBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS A PARTIUM HÁZBAN

Ismét találkoztak a debreceni és nagyváradi művészek a Partium Házban. Madách 200 címmel nyílt meg december 7-én a két város azon közös kiállítása, amely a Festum Varadinumon készült alkotásokat mutatja be, s amelyeket az hozta egy térbe, hogy mindegyik valamilyen módon a kétszáz éve született Madách Imre főművére, Az ember tragédiájára reflektálnak. 

Image

VÉGTELENBE LIBBENŐ: KÖTETTEL ADÓZTAK A KÉPZŐMŰVÉSZ MUNKÁSSÁGA ELŐTT

Nemrég kiállítása nyílt a Debreceni Református Nagytemplomban, december 5-én pedig kézbe vehettük a tavaly elhunyt Sz. Kóczián Melinda helyi képzőművész emlékére közreadott kötetet, amely Végtelenbe libbenő címmel jelent meg a Tiszántúli Református Egyházkerület kezdeményezése nyomán. 

Image

DEBRECENBEN IS BEMUTATTÁK A WALDHEIM-ÜGYET BONCOLGATÓ KÖTETET

Szalay-Bobrovniczky Vince A Waldheim-ügy és Ausztria címmel írt könyvet a botrányról és hatásáról, annak történelmi, politikai és morális aspektusait is körüljárva.

Image

A NAGYSZÍNPADIG MEG SEM ÁLLT DEBRECEN SZÜLETÉSNAPOS KÖLTŐJE

Ha Csokonai a 250. születésnapján körülnézett volna Debrecenben, biztosan elégedetten csettintett volna.  Regény és képregényszereplővé vált, majd két darabban kelt életre.