Hírek

Debreceni hírek

Image

VEZETETT SÉTÁKON ISMERHETIK MEG A TURISTÁK A VÁROS REJTETT KINCSEIT A TURIZMUS VILÁGNAPJÁN

A Turizmus Világnapja alkalmából a VisitDebrecen rendhagyó élménysétákkal várja az érdeklődőket, akiknek egyedülálló vezetett séta keretében mutatják be a város kevésbé ismert, ám annál érdekesebb látnivalóit, történeteit.

Image

A VILÁGUTAZÓ KÖLTŐ DEBRECENBEN JÁRT

Megjárta Kanadát, Írországot, az Északi-sarkot, az El Caminót, nemrég pedig a cívisvárosban töltött el egy kis időt a Magyar Írórezidencia program keretében Márton Ágnes költő.

Image

OMLÁS: ÚJ KÖTETTEL JELENTKEZIK A DEBRECENI KÖLTŐ

Az Omlást a fővárosban, a Kalligram Kiadó standjánál dedikálja majd az alkotó szeptember 30-án 17 órától, melyre szeretettel vár mindenkit. 

Image

MADÁCH 200: ÚJABB KIÁLLÍTÁS NYÍLT A SZÉCHENYI UTCAI GALÉRIÁBAN!

Ismét tárlatot szervezett a Debreceni Képzőművész Céh Egyesület. Petőfi és Csokonai után az évfordulós Madách előtt tisztelegtek kiállított alkotásaikkal.

Image

LEMENNI A KÚTBA

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának beszéde a 4. Térey Könyvünnepen, 2023. szeptember 14.

Image

A VÁMOSPÉRCSI TÉREY KÖNYVTÁR IS MEGEMLÉKEZETT SZERETETT ÍRÓJÁRÓL

A vámospércsi Térey Könyvtár idén is csatlakozott a Térey Könyvünnephez, fontos bejelentést tettek és néhány igazán értékes kuriózummal is gazdagodtak.

Image

DEBRECENT NÉZTE ÉS DEBRECEN VISSZANÉZETT RÁ: HAZATALÁLT TÉREY HAGYATÉKA

Megnyitott az író, költő hagyatékát bemutató Térey Könyvsarok a cívisvárosban.

Image

ÚJABB FALFESTMÉNY VISZ KÖZELEBB DEBRECEN MÚLTJÁHOZ

Elkészült Debrecen harmadik falfestménye, amely a Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház udvarát díszíti. Az alkotást és a Déri Múzeum kapcsolódó kiállítását Puskás István kultúráért felelős alpolgármester, Angi János, a Déri Múzeum igazgatója, valamint Váradi Katalin történész mutatta be szeptember 12-én. 

Image

TE TALÁLKOZTÁL MÁR PETŐFIVEL A BUSZON?

1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét.

Image

SZEPTEMBERBEN MINDEN A DEBRECENI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGEINKRŐL SZÓL

Irodalom és épített örökség: idén ismét egymásba fonódik a Térey Könyvünnep és a Kulturális Örökség Napja. Újabb alkalom arra, hogy megfogalmazzuk, mit is jelent számunkra a debreceni identitás. 

Image

A 111 ÉVE SZÜLETETT KÖLTŐNKRE EMLÉKEZTÜNK

Tavaly a Garai utcán, Kiss Tamás egykori lakóházánál gyűltek össze a rokonok, irodalomkedvelők, szeptember 5-e délutánján pedig a Gambrinus közben, Kiss Tamás emléktáblájánál, az Alföld egykori szerkesztőségi irodájának helyén emlékeztek meg a költő születésének 111. évfordulójáról. 

Image

NYÍLNAK A DOBOZOK, SOK IZGALMAT REJT A DEBRECENBE KÖLTÖZÖTT TÉREY-HAGYATÉK

Nyílnak a dobozok, s lassan helyükre kerülnek a bútorok is, egyszóval nagy a sürgés a Hadházi és Nyíl utca sarkán található egykori kiskönyvtárban. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár munkatársai keményen dolgoznak azon, hogy szeptember 14-re, azaz a Térey Könyvünnepre méltó módon adják át a debrecenieknek az író lakásmúzeumát.