A Könyv barátai hálózat

CITY-LEGENDS.COM

2012-ben indult el a City-Legends.Com „missziós tevékenysége” a Debreceni Új Propaganda című képeslapsorozat létrehozásával. Ekkor még leginkább a képzőművészet kapott hangsúlyos szerepet. Ugyanakkor a programban mi sem csak egy területre – Debrecen városára – fókuszáltunk, „belső és külső utazások" során más településeket, élményeket, gondolatokat is megörökítettünk. 2014-ben megérkeztek a kézműves munkák, s onnantól már haza lehet vinni zsebben a legendákat, évszázadok történeteit. Természetesen kiállításokkal is folyamatosan jelentkezünk: szerepeltünk eddig például Budapesten, Gyulán, Miskolcon és Debrecenben több helyszínen. 2017-től alternatív városjárásokat tartunk – egyelőre csak – Debrecenben. Már több, mint tíz stílusú és témakört érintő sétaútvonalon járjuk a város utcáit; partnerünk volt az elmúlt öt évben többek között a Future of Debrecen, a DebreSlam, a Déri Múzeum, a Debreceni Egyetem és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár. 

A kezdeti célok így álltak össze egy komplex művészeti projektté, amely különböző területeket (képző-, építő-, valamint a fotóművészet) ölel fel, valamint tudományterületek (társadalom, történelem, irodalom, jogtudomány stb.) eredményeit építi be. Erről és a – reményeink szerint – ösztönző "missziós modellprogramról" volt lehetőségünk a TEDX Debrecenen előadást tartani. Misszió és küldetés jellemzi felfogásunkat, hiszen minden környezeti tényező és szemléletmód alakítható, amik által új dolgokat teremthetünk, változásokat indíthatunk el. 
Feladatunknak tekintjük ugyanakkor építő jellegű társadalmi folyamatok és programok mellé állni, így az évtizedek óta néma kistemplomi orgona felújítását segítettük a sétákon befolyt összeg egy részével – részben a „nemes ügy” volta, részben pedig amiatt, hogy gyakorlatilag „hazajárunk” és a gyülekezet, a presbitérium és a lelkészek folyamatosan segítették a városjárások létrejöttét.

Tevékenységünkhöz kapcsolódó informatív előadásokat is tartunk, ezekről aktuálisan a facebook-oldalunkon adunk hírt.

2020-ban egy városi kezdeményezéshez, a DebrecenMobhoz csatlakoztunk. A DebrecenMob, azon belül a 3X30Kihívás célja a város „okosítása”, valamint a városlakók környezetkímélőbb közlekedési módjának erősítése, a közlekedésben pozitív változások elősegítése. A programhoz jutalomfelajánlóként kapcsolódtunk, kb. 10 km sétával lehetett egy jutalom városjáráson részt venni, vagy City-Legends.Com-os ajándéktárgyakat kapni.

2021-ben pedig támogatói és partnerei voltunk a Debrecen város által megpályázott UNESCO Irodalom Városa pályázatnak; ennek okán is partnerei vagyunk a Debrecen irodalmi közösségei hálózatnak.

2021-ben megjelent első, közösségi finanszírozású könyvünk, az Alföldi "Szellemes" Históriák.

2021 augusztusában ismét könyvbemutatóra került sor. A City-Legends.Com grafikai munkáinak egy részét – saját élményeken alapuló szöveges "aláfestéssel" – beválogatták egy kiadványba, amely a miskolci  Avasi Kilátót mutatja be. Emellett az érintett témában készült alkotásokból szemezgetve képeslapok is készültek.

2022-ben egy rövidebb (Debreceni Szemlében) és egy hosszabb (Cívisportán) kiadásban sikerült publikálni azt a saját, a debreceni Nagysándor-telepen végzett kutatás eredményeit bemutató tanulmányt, amelyre építve újabb sétaútvonal is létrejött.

2022-ben a Magyarországi Baptista Egyház több esetben is az egyház által díjazottak számára munkájuk elismeréseként a mi, vakrámára feszített vászonképeinket és ajándéktárgyainkat adták át.

A Debreceni Új Propaganda 10., az alternatív városjárások 5. évfordulóján pedig nagy megtiszteltetés ért minket. Az alábbi, általunk javasolt értékek bekerültek a Debreceni Értéktárba: a debreceni diákszokások, különös tekintettel a symposion hagyományára. Utóbbinak lelkes életben tartói is vagyunk, valamint saját gyűjtés és szerkesztés nyomán kéziratos formában már elkészült A debreceni diák dalos- és anekdotáskönyv is, amely kiadásra vár. Továbbá Debrecen város legendakincse, mint szellemi kulturális örökség és a City-Legends.Com tevékenysége, különös tekintettel az Alföldi városjárásokra.

Fő tevékenységi körünk Debrecen városának hatalmas legenda- és anekdotakincsének köztudatba emelése. Ez olyan szellemi örökség, amely méltó arra, hogy ezeket átadva az érdeklődőknek, általuk színesebbé, sokrétűbbé és még szerethetőbbé tegyük több rétegű – éppen ezért magát nem minden esetben „könnyen adó” – városunkat. Meglátásunk szerint a legendák hidat képeznek a város múltja és jelene között, interaktív tevékenységeivel pedig ehhez is segítséget nyújt a City-Legends.Com. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az információátadás ezen rendhagyó módja sok esetben ösztönzően hat a résztvevőkre a későbbi saját információszerzéseikre és szokásaikra, legyen szó akár a könyvtárhasználatról, könyvásárlásról és –olvasásról.

Honlap: www.city-legends.com, facebook: City-Legends.Com