A Könyv barátai hálózat

DEBRECENI SZC KREATÍV TECHNIKUM

Iskolánkban a  szakmák színes palettáját kínáljuk a kreatív, a szépészet és az oktatás ágazatok iránt érdeklődő és hozzánk érkező diákok számára. A piac- és versenyképes, jól kamatoztatható szakmai tudás megszerzését a XXI. század követelményeinek megfelelő, jól felszerelt tanműhelyeink, tanszalonjaink és szaktantermeink biztosítják. A szakirányú oktatás azonban megvalósulhat a partner cégekkel és vállalkozásokkal kialakított duális képzés keretében valós munkakörnyezetben is.

Valljuk, hogy a kreatívitás az olvasmányélmények nyomán megjelenő képzeleterő fejlesztésével  minden tanulóban kibontakoztatható.  Umbert Ecoval valljuk, hogy „ A könyvnek az a jó, ha olvassák. A könyv olyan jelekből áll, amelyek további jelekről szólnak, azok a jelek pedig a dolgokról beszélnek. Ha szem nem olvassa, a könyv jeleiből nem lesznek fogalmak, vagyis a könyv néma.”

Valljuk, hogy „A könyvek lehetőségek. Menekülési utak. Választ kínálnak, amikor nincs választásod. Mindegyik otthont nyújt…”
Matt Haig szavai jártak a fejünkben, amikor iskolánkban 2004-ben egy könyvtárbővítési pályázat keretében olvasóteremmel, kis folyóiratolvasóval, előtérrel bővítettük az iskolai könyvtárunkat.
A célunk az volt, hogy a gyerekek megérezzék, hogy a könyvtár nem a könyvek mauzóleuma, hanem egy őket segítő, befogadó, támogató hely, ahol a könyvek által választ találhatnak az őket foglalkoztató kérdésekre, ahol minden élethelyzetre van megoldás. Ezt a szándékot felfedezve, hamarosan be is népesedett a könyvtárunk.

2007 óta ez lett az otthona a drámaszakkörünknek, akikkel itt készülünk az iskolai rendezvényekre nagy klasszikusaink műveivel, vagy egy-egy modern dráma, novella dramatizálásával.
A könyvtár adja a hátteret a különböző tehetséggondozó programokra, versenyekre való felkészüléshez is. Így történt, hogy a DIA-MOND anyanyelvi tehetséggondozó versenyen országos 2. helyezést ért el a csapatunk. Így vált a tudás terévé a könyvtárunk. Ezt szimbolizálva az előtérben felállítottuk a TUDÁS FÁJÁT, melynek levelein mindig az éppen aktuális ünnepkörről találnak információkat a diákok.

Könyvtárunkban megalakult egy kis olvasókör is, melynek tagjaival csatlakoztunk a Debreceni Ady Endre Gimnázium OLVASS TÖBBET! mozgalmához, s örömmel vettünk részt az általuk szervezett online fordulókon és felolvasásokon. Az ismeretségből többéves együttműködés született. Az adysok által ajánlott olvasmányokhoz, a  mi iskolánk KÉPZELD EL! címmel illusztrációs versenyt hirdetett. Nagy örömünkre országos lett az érdeklődés, s még határon túlról is érkeztek pályamunkák, melyekből kiállítást szerveztünk. Ez így összegyűlt anyagot még a Déri Múzeumban is bemutathattuk. Így lett ez a verseny méltó bizonyítéka diákjaink kreativitásának.