A Könyv barátai hálózat

TÓTH ÁRPÁD GIMNÁZIUM

A Tóth Árpád Gimnázium könyvtára 2006. áprilisában felvette Tóth Eszter nevét, a költő és lánya munkássága előtt tisztelegve. Érdekes véletlen az, hogy Tóth Eszter költőnő 1945-től könyvtárosi tevékenységet is végzett. A gimnázium fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken Hollós Máté is jelen volt. aki az írónő könyvtárának egy részét, kb.300 kötet könyvet adományozott a gimnáziumnak.

A Tóth Árpád Gimnáziumnak 1956-tól, a megalakulása óta fontos része az iskolai könyvtár. A mai napig a tanulás támogatása mellett kiemelt szerepet kap az olvasás, a könyvek megszerettetése. Minden évben április közepén megemlékezünk a névadónk születésnapjáról, irodalmi műsorral, futóversennyel, szavalással, vagy kiállítással. Ekkor Tóth Árpád verseket olvasunk és hallgatunk.

Külön gyűjteményként láthatják és olvashatják a volt TÁGOS szerzők műveit, például Térey János, Dr. Balázs József, Dr. Zeke László, Simon Erika.
Igyekszünk csatlakozni különböző mozgalmakhoz, mint például a Nagy Könyv program volt, aminek során több száz diákot be tudtunk vonni.
Író-olvasó találkozókat szervezünk, a humán tagozatos diákok találkozhattak Térey Jánossal, Dr. Balász József verseiből irodalmi műsort mutattak be a színjátszó diákok.

Számos iskolai rendezvény, jeles ünnep és esemény is alkalmat ad könyvajánlásra, ilyenkor kisebb kiállítást rendezünk az olvasnivalók ajánlásával a könyvtár előterében. A könyvespolcokon új állományrészeket alakítottunk ki, hogy könnyebben találjanak a diákok ajánlott és szórakoztató irodalmat, verseket, drámákat, krimiket és meséket a kötelező olvasmányok mellett.

Éveken át egyéni versenyt szerveztünk Kódex Klub címen, amikor kiválasztott regényekhez kapcsolódva feladatlapokat töltöttek ki a diákok. Ez diákjaink kezdeményezésére átalakult, a közösségi munka keretein belül az általuk elolvasott regényekhez olvasói kérdéseket állítanak össze, amelyeket az adott könyvbe is elhelyezünk. A kérdések pedig a könyvtár honlapján is megjelennek.

Már több mint 10 éves múltja van, a nemzetközivé bővült Erdei utakon Fekete István irodalmi és biológiai vetélkedőnek. A csapatversenyen több fordulón keresztül dolgozzák fel a fiatalok Fekete István kijelölt regényét vagy novelláit. Miközben szépirodalmat olvasnak, természettudományi ismereteik is bővülnek. A csapatok tagjai 7-12. évfolyamos diákok lehetnek.

Ebben a tanévben indult el a Jane Austen világát idéző teaház, minden csütörtökön délután, amikor is az írónő regényeit ismerik meg a diákok. A beszélgetések során a korabeli szokásokat, a fiatalokat érintő problémákat összevetik a mai kor szokásaival; felolvasnak, dramatizálnak. A lányok megismerik a hímzés és kötés alapjait, tánclépéseket, mintha időutazáson lennének.

A TÁG Pódium színjátszó kör tagjai az önkormányzati napokon és egyéb rendezvényeken, valamint határon túli iskolák diákjai előtt is bemutatják a mára már állandóvá vált előadásukat, amelynek célja a magyar és világirodalom ismert regényeinek kedvcsináló bemutatása vidám, rövid jelenetekkel.

Kreatív olvasók alkalmanként részt vesznek a Nemzetközi könyvjelzőcsere programban, ahova olvasmányokhoz kapcsolódó tartalommal készítik el a küldendő könyvjelzőket.

A könyvtár polcain elhelyezett rejtvényeket fejthetik meg a könyvtárba belépők, Célja, hogy egy kis mosolyt jelentsenek az olvasók számára, és felidézzenek
ismert regényeket, verseket jellegzetes tárgyak és sorok alapján. A kiállított feladatok folyamatosan bővülnek, változnak.

A kényelmes olvasáshoz párnákat, plédeket és kényelmes foteleket helyeztünk el az olvasóteremben. A könyvtár tereiben kialakítottunk kényelmes fotelekkel, vidám párnákkal, szivacsokkal olvasásra alkalmas helyeket. Igyekszünk a tereinket minél több zöld növénnyel hangulatosabbá tenni