A Könyv barátai hálózat

SZENT LÁSZLÓ RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA

A plébániánkon domonkos szerzetes atyák szolgálnak, akik más szóval a Prédikátorok Rendjébe tartoznak. Ez nagyon sok tanulást, olvasást, képzést jelent számukra, aminek köszönhetően a prédikációikban, tanításaikban sokszor idéznek különböző könyvekből, nem csak teológiai, hanem lelki és szépirodalmi művekből is, ezáltal olvasásra sarkallva a híveket, valamint rávezetve minket arra, hogy mi a különbség az élvezeti olvasás és az elmélkedéssel, imádsággal átitatott olvasás között.

Városunk külföldi diákjai számára vasárnaponként angol nyelvű szentmisét tartunk, ahova afrikai, ázsiai és közép -amerikai hívek is járnak. Nemrégiben az ő, egyébként nagyon érdekes olvasási szokásaikról beszélgettünk, sokat lehet tanulni tőlük. Bár ez a beszélgetés spontán módon történt, de lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy ezt szervezett formában is tehessük, akár könyvajánló formájában is.

Plébániánk keretein belül működik a Szent II. János Pál pápa Intézet is, mely többek között olyan könyvek fordításával és kiadásával is foglalkozik, amik még Magyarországon nem ismertek. Gazdag könyvtáruk felöleli a nemzetközi lelkiségi szakirodalmat.

Az intézet első saját kiadású könyve Szerelmes levelek címmel jelent meg, melyet több könyvbemutatón is sikerült népszerűvé tenni. A kötet a szent életű, életvédő orvosnő, Molla Beretta Szent Janka és férje személyes leveleinek kivonatát tartalmazza, melyben őszinte tanúságot tesznek a tiszta és mély szerelemről.

Remélhetőleg sok színvonalas könyvet lesz lehetőségünk fordítani és népszerűsíteni, ezzel a hívek lelki életét szépíteni, gazdagítani.