A Könyv barátai hálózat

DEBRECENI EGYETEM EGYETEMI ÉS NEMZETI KÖNYVTÁR (DEENK)

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban (DEENK) legbecsesebb kötelezettségeink között tartjuk számon az irodalom és az olvasáskultúra terjesztését, a magyar könyvkultúra értékeinek gondos megőrzését és megismertetését itthon és a határon túl. 

Nemzeti gyűjtőkörű könyvtárként minden hazánkban kiadott könyvből rendelkezünk példányokkal. Gyűjteményünk felöleli a klasszikus és a kortárs irodalmi műfajok teljes körét, értékes tartalmakat kínálva minden korosztály számára.

Éppen ezért tudományegyetemi feladataink mellett különösen fontos szerepet kapnak azon szolgáltatásaink, melyek a szép- és szórakoztató irodalomhoz való hozzáférés lehetőségét bővítik az egyetemi és a városi olvasóközönség számára.  

Az Egyetem impozáns főépületében található Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárunk előcsarnokában a magyar könyvkiadás legfrissebb darabjait helyeztük el. A több ezer példányt számláló gyűjteményben a szép- és szórakoztató irodalom mellett, ismeretterjesztő könyvek, popkulturális irodalom (film, zene stb.), gyermek- és ifjúsági könyvek, mesék, honismereti könyvek és nem utolsósorban képregények is helyet kaptak. A könyvespolcokkal teli tér kényelmes fotelekkel, kanapékkal, hangulatos környezetben várja az olvasás szerelemeseit. 

A modern technológiának köszönhetően a könyvek kölcsönzése és visszahozatala is minden korábbinál gyorsabb és egyszerűbb a hétfőtől-péntekig 8.00-20.00 óra között nyitva tartó épületben.

Az egyedülálló gyűjteményünk mellett változatos kulturális programokat is szervezünk az irodalom népszerűsítésére. Tematikus könyvajánlókkal, felolvasó estekkel, író-olvasó találkozókkal és könyvbemutatókkal, valamint irodalmi témájú kiállításokkal várjuk az érdeklődőket. Az egyik legnépszerűbb ilyen kezdeményezésünk a már hagyománnyá vált költészet napi versíró pályázat, melynek pályaműveit a könyvtár épületeinek üvegfalára írva tárjuk a világ elé.